10x Zwarte instagram accounts om te volgen (vooral voor mensen met wit privilige)

Nergens heb ik zoveel over mijn eigen (witte) privilege geleerd als op Instagram. Het platform staat misschien bekend om de oppervlakkige influencers, het staat gelukkig ook vol met activisten die zich uitspreken voor gemarginaliseerde groepen. Instagram biedt vele groepen die nooit gehoord worden een kans om zich te uiten (in zover het seksistische/racistische algoritme dat toelaat natuurlijk). De activisten op Instagram geven je een kans om ervaringen van anderen te horen, je vastgeroeste ideeën los te laten en eens te luisteren naar hoe je bijdraagt aan het probleem. Daarnaast zul je merken dat jouw beeld van het perfecte rolmodel verandert wanneer je je feed diverser maakt.

Dit is altijd belangrijk, dus ook tijdens Black Achievement Month. Vandaar dat we onze favoriete zwarte Instagrammers hier voor je op een rijtje zetten. En vergeet niet: leer je iets van deze Instagrammers? Stuur ze dan een donatie! Laat al hun werk niet onbetaald zijn – voor een cursus zou je anders ook betalen.

Rachel doet belangrijk werk op gebied van anti-racisme. Als schrijver, spreker en academicus binnen dit onderwerp, daagt ze haar witte volgers uit om hun eigen privilege onder ogen te zien en hun gedrag aan te passen.

Trans model en activiste Munroe Bergdorf vecht voor een inclusievere samenleving. In haar posts praat ze over transfobie, racisme en seksisme. Volg haar platform @GoddessPlatform ook eens!

De posts van The Black Archives in Amsterdam staan vol met momenten uit de zwarte (Nederlandse) geschiedenis en belangrijk anti-racisme werk van hunzelf en anderen. Hier vindt je ook veel interessante events die anderen of zij zelf hosten (zoals het jaarlijkse Books & BBQ festival waar je kennis kunt maken met verborgen boeken uit hun archief).

Een beter rolmodel dan Lizzo is moeilijk te vinden. Wanneer je ook je telefoon pakt, van deze zangeres, rapper en dwarsfluitspeler zul je geen genoeg krijgen. Ze post filmpjes en foto’s van haar geweldige performances en outfits, maar ze is ook bijzonder kwetsbaar en spreekt vaak over mental health en hoe ze haar onzekerheden overkomt.

Ericka Hart is een sex educator, racial/social/gender justice disruptor, writer, breast cancer survivor en model. Ericka spreekt zich uit over een divers aantal onderwerpen en kijkt daarin kritisch naar de racistische wereld om haar heen.

No White Saviours is klaar met witte helden die vrijwilligerswerk komen doen op het continent Afrika. In hun posts leggen ze de gevaren bloot van witte mensen die naar Afrika komen om te ‘helpen’ maar alleen maar meer schade aanrichten.

Wanneer je denkt aan vintage glamour, dan denk je misschien aan witte mensen in de jaren 20. Well, think again! Vintage Black Glamour deelt stapels aan vintage foto’s van zwarte mensen.

Race theory en de wetenschap rondom ras is weer populair aan het raken. En dat terwijl die bijl juist na de tweede wereldoorlog was begraven. Verschillen in ras liggen niet in onze biologie, maar heeft juist met macht en politiek te maken. The Hood Biologist is een academicus die onderzoek doet naar ras, racisme en menselijke biologie en zijn ontdekkingen met je deelt.

Zegt haar naam niet alles? Volg Bad Fat Black girl voor je dagelijkse fashion inspiratie en je geeft al een dikke middelvinger naar the white patriarchy.

Kan jouw feed nog met tegengeluid gebruiken? Volg dan Billy Porter. Deze stylish acteur gaat tegen de stroming in met zijn gender-bending outfits en statements. Meer avant-garde dan dit, wordt het niet!

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Over spelling en interpunctie

Vrouwengereedschap wordt onderhouden door vrijwilligers. Naast het bijhouden van deze website en social media kanalen, hebben wij allen ook een full-time baan. Daarom kan het voorkomen dat er hier en daar spellings- of interpunctiefouten in onze tekst staan. En dat vinden wij helemaal niet erg! Zolang onze stukken leesbaar zijn en de boodschap duidelijk is, maken wij ons geen zorgen over een foutje. Hopelijk jij ook niet ;)