Column: Dit leerde ik over ‘de echte feminist’

Welke vrouw kan wel een feminist zijn en welke niet? Als je mij dit een paar jaar geleden had gevraagd, had ik een antwoord gegeven waar ik nu niet meer achter sta. Ik heb veel geleerd over wat het voor mij betekent om feminist te zijn. Er is daardoor ook een hoop dat ik heb moeten afleren. Het is een doorlopend proces waar ik graag iets over vertel. 

Mijn oude definitie van ‘een echte feminist’

Een sterke, volwassen, intelligente vrouw. Ze heeft een eigen mening die ze niet onder stoelen of banken steekt. Ze ziet er altijd goed uit en dat doet ze voor zichzelf, niet voor anderen. Ze is van niemand afhankelijk en al helemaal niet van een man. 

De huisvrouw? Nee! We mogen eindelijk werken. Waarom zou jij je baan aan de kant zetten om voor je gezin te zorgen? Een vrouw die met meerdere mannen naar bed gaat/is geweest? Zeker niet! “Show some self-respect”. Het doel is dat we niet meer als object gezien worden dus waarom draag jij bij aan het tegenovergestelde? De onzekere vrouw? Nope! Voor jezelf opkomen is onderdeel van de strijd dus er is geen tijd om onzeker te zijn. Door er aan toe te geven, houdt je het probleem in stand. 

Het heeft even geduurd voordat ik doorhad hoe beperkt mijn beeld was van een ‘goede feminist’. De media, hoe ik ben opgegroeid, de mensen om mij heen; ze hebben allemaal invloed gehad op het beeld dat ik heb gevormd. Ik denk dat er verschillende redenen voor zijn maar uiteindelijk komt het neer op geïnternaliseerd seksisme. In mijn ogen was een feminist iemand die het tegenovergestelde was van de ‘brave vrouw’ en alle stereotypes met de grond gelijk maakte. Vinden we dat vrouwen er alleen zijn om kinderen te baren en te verzorgen? Dan kiest zij ervoor om geen moeder te worden. Blijft een goede vrouw thuis terwijl haar man geld verdient? Dan neemt zij een fulltime baan. Een goede feminist is bewust niet zoals alle andere vrouwen (of het beeld dat de maatschappij van hen heeft) en laat dat altijd zijn. Dat dacht ik..

Mijn nieuwe definitie van ‘een echte feminist’

Ik geloof nu namelijk dat elke vrouw een feminist kan zijn. Ook de vrouwen die thuis voor hun man en kinderen zorgen. Ook de vrouwen die van seks en one night stands houden. Ook de vrouwen die onzeker zijn, over wat dan ook. Die keuzes en eigenschappen zeggen niks over hoe zij zich inzetten in de strijd tegen het patriarchaat. Ik leer te stoppen met vrouwen te beoordelen op basis van keuzes die zogenaamd bepaalde stereotypen in stand houden. Want vrouwen moeten zelf kunnen kiezen. Daar vechten we uiteindelijk voor. Vrouwen ‘shamen’ voor hun keuzes is een tool van de mensen die ons onderdrukken en helpt ons dus niet vooruit.

Dit leerproces maakt mij nog trotser om een feminist te zijn. Kritisch zijn hoort erbij dus ik sta zoveel mogelijk stil bij waar bepaalde ideeën en meningen van mij vandaan komen. Het is een belangrijke stap in het ontmantelen van de denkwijzen die schadelijk zijn. 

Het feminisme komt in veel verschillende vormen en zolang ze ervoor zorgen dat vrouwen de ruimte krijgen (en kunnen nemen) die ze verdienen, hebben we hetzelfde doel voor ogen. 

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Over spelling en interpunctie

Vrouwengereedschap wordt onderhouden door vrijwilligers. Naast het bijhouden van deze website en social media kanalen, hebben wij allen ook een full-time baan. Daarom kan het voorkomen dat er hier en daar spellings- of interpunctiefouten in onze tekst staan. En dat vinden wij helemaal niet erg! Zolang onze stukken leesbaar zijn en de boodschap duidelijk is, maken wij ons geen zorgen over een foutje. Hopelijk jij ook niet ;)