Jouw antwoord op: ‘Alle feministen haten mannen’

Je bent in gesprek met iemand. De andere persoon zegt iets wat echt niet kan maar het overvalt je zo erg, dat je niet weet hoe of wat je moet reageren. Je laat het voorbij gaan maar uren later denk je nog steeds ‘Had ik maar … gezegd’.

Het overkomt de beste van ons. Maar hoe fijn zou het zijn als jij voortaan wel je antwoord klaar hebt en voor jezelf en/of anderen kunt opkomen? Daar ga ik jou bij helpen! Elke keer kies ik een veel voorkomende uitspraak rondom onderwerpen als seksisme en racisme uit en help ik jou bij het vormen van jouw antwoorden.

Deze week heb ik weer een parel van een leus: “Alle feministen haten mannen”. Jouw antwoord: “Klopt!” Bedankt voor het lezen en tot volgende week! Grapje natuurlijk! Ook hier ga ik je (hopelijk) bij helpen.

Waar komt deze uitspraak vandaan?

Het is als eerst belangrijk om te snappen dat iedereen een eigen betekenis heeft gegeven aan feminist zijn. Over het algemeen wordt dit ook wel eens gezien als de grote ‘zwakte’ van de stroming omdat het hierom voor feministen onderling nog wel eens lastig is om een doel te bepalen en het eens te zijn over hoe we daar gaan komen.

Ten tweede wil ik ook benadrukken dat, hoewel deze uitspraak klinkt alsof het alleen van mannen komt, vrouwen soms ook vinden dat feministen mannenhaters zijn. Zullen ze dit zeggen omdat ze niet op een negatieve manier geassocieerd willen worden met feministen, zodat ze zo hun ‘goede positie’ binnen de patriarchy kunnen behouden? Hmmmm…

Het rekensommetje om tot deze uitspraak te komen is als volgt:

Feministen willen gelijkheid + Feministen willen de patriarchy omver gooien + (Patriarchy wordt voornamelijk in stand gehouden door mannen x Mannen voelen zich bedreigd door groeiend besef van ongelijkheid bij feministen omdat dit invloed heeft op hun positie in de maatschappij)
= Feministen haten mannen

Dit kun je doen:

Dus, wat kunnen we hiermee?

  1. Vraag waar de persoon het idee vandaan haalt dat feministen mannen haten. Grote kans dat het antwoord iets te maken heeft met boze vrouwen die vinden dat ze geen man nodig hebben. Leg dan uit wat feminisme nog meer is.
  2. Je kunt uitleggen dat feministen strijden voor eerlijke en veilige wereld voor iedereen van elk gender. Als dat betekent dat we een bepaalde groep (ahum, cisgender hetero mannen) een spiegel voor moeten houden, so be it! Feministen kunnen vaak meer dan genoeg voorbeelden noemen van situaties waarin vrouwen (in de breedste zin van het woord) aan het kortste eind trekken. Noem wat voorbeelden om je gesprekspartner bewust te maken van hoe serieus deze situatie voor ons is. 
  3. Vraag of die persoon ook positieve punten over feminisme kan noemen. Hopelijk komen hier ‘haakjes’ uit die je kunt gebruiken om de negatieve gedachten te verminderen/weg te nemen.

     

Laat de uitleg even sudderen en beslis op basis van de reactie hoe je verder wilt gaan. Luistert de persoon en wordt er oprecht interesse getoond in wat je vertelt? Carry on met het gesprek!

Is de reactie minder positief en merk je dat de discussie niet verder komt? Kies dan voor je eigen welzijn en sluit het netjes af. Vechten voor waar je in gelooft is belangrijk maar verlies jezelf er niet in. Als je gesprekspartner niet bereid is te luisteren naar jouw ervaring, gevoelens en/of tips is het niet erg om jezelf uit de situatie te verwijderen. 

Hopelijk kun je hiermee op weg! Heb je nog andere ideeën over hoe je deze uitspraak op een respectvolle manier kunt tackelen? Laat het ons weten!

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Over spelling en interpunctie

Vrouwengereedschap wordt onderhouden door vrijwilligers. Naast het bijhouden van deze website en social media kanalen, hebben wij allen ook een full-time baan. Daarom kan het voorkomen dat er hier en daar spellings- of interpunctiefouten in onze tekst staan. En dat vinden wij helemaal niet erg! Zolang onze stukken leesbaar zijn en de boodschap duidelijk is, maken wij ons geen zorgen over een foutje. Hopelijk jij ook niet ;)