Wat voegt een partner nog toe aan het leven van een independent woman?

Vaak denken we als independent women dat we alles zelf moeten doen en betalen. De rekening van een date splitsen we, problemen lossen we zelf op en – zoals Destiny’s Child al zong – ‘The house I live in, I bought it’. Onafhankelijkheid is geweldig, want: we don’t need a man to take care of us. Daar sta ik 100% achter. Maar alleen omdat ik iets zelf kan betalen, betekent het niet dat het hoeft. Dat ik zelf een probleem kán oplossen, betekent niet dat ik geen hulp kan gebruiken. We verdienen het om verzorgd en verwend te worden en om hulp te krijgen. Juist omdat we zulke kick-ass independent ladies en femmes zijn die al zoveel doen.

Als je dat nog niet helemaal begrijpt, snap ik het! Jarenlang alles alleen voor elkaar krijgen, kan niet in één alinea ontdaan worden. Ik presenteer daarom het volgende.  Eén van mijn favoriete Instagram activistes @Actualblackmermaid heeft het vaak over hoeveel vrouwen en femmes toevoegen in een relatie. We zijn psychologen, doen alle ‘emotional labour’, regelen dat er gekookt en schoongemaakt wordt (ook als we dat niet zelf doen, regelen we het wel – mentale last heet dat), zijn moeders, opvoeders, sexy wezens en dan ook nog eens geheel independent met een eigen inkomen. Dus wat voegt jouw partner dan toe? Als jij alles al alleen kunt, waarom heb je dan iemand nodig? Iedereen die jij in je leven laat, moet iets positiefs toevoegen dat verder gaat dan de liefde die je voor elkaar hebt. Verwennerij, (financiële en huishoudelijke) hulp en verzorging, is wel het minste dat een partner kan doen. Neem me lekker mee uit eten, shoppen of een weekendje weg. Zorg dat als ik thuis kom het eten klaar staat of geef me een voetmassage. Verwen me. Ik ben een Goddess, dus behandel me ook zo.

Erkennen dat je een powerful Goddess bent, is best moeilijk. Zeggen dat je het verdient om verwend te worden, verlangt naar hulp of financieel bijgestaan wilt worden is voor de meeste feministische vrouwen not done. Vrouwen en femmes cijferen zichzelf op dit gebied vaak weg. Soms omdat we het belang van mannen over vrouwen geïnternaliseerd hebben (onze hele samenleving draait immers om mannen), soms onder het mom van ‘independent women’. Een independent women heeft namelijk niks nodig, doet alles zelf en vraagt al helemaal niet om hulp.

Maar vraag je eens af: wie heeft daar eigenlijk baat bij? Mannen en partners hoeven zo niet veel moeite te doen, want je doet alles al alleen. Zo kunnen partners eindeloos genieten van jou en alles wat jij doet, zonder dat je daar iets voor terugkrijgt. De traditionele genderrollen van ‘man brengt geld in laatje’ en ‘vrouw doet het huishouden’ zijn ouderwets en vrouwonvriendelijk, maar tegenwoordig brengt de vrouw het geld in het laatje én doet ze alles daaromheen. In een relatie waar partners evenveel van elkaar houden en evenveel werken, zie je toch nog dat de vrouw veel meer lasten op haar schouders neemt. Dan ben je ook als independent woman in de val van het patriarchaat gevallen. Pretty shitty dus. Daarom mijn advies aan alle vrouwen en femmes: eis op wat je verdient, laat die mannen voor je werken. En als iemand je dat niet wilt geven: thank you, next!

Dit artikel is geïnspireerd door de lessen/emotional labour van o.a. @actualblackmermaid, @theslumflower, @whoreible_decisions, Rage becomes her door Soraya Chemaly en Lil’Kim

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Over spelling en interpunctie

Vrouwengereedschap wordt onderhouden door vrijwilligers. Naast het bijhouden van deze website en social media kanalen, hebben wij allen ook een full-time baan. Daarom kan het voorkomen dat er hier en daar spellings- of interpunctiefouten in onze tekst staan. En dat vinden wij helemaal niet erg! Zolang onze stukken leesbaar zijn en de boodschap duidelijk is, maken wij ons geen zorgen over een foutje. Hopelijk jij ook niet ;)