10 Tips om aan niet-kapitalistische self care te doen

Tegenwoordig is ons idee van self care doorvlochten met de kapitalistische notie dat we onszelf steeds moeten verbeteren. Bovendien is self care iets geworden dat je kan kopen, in de vorm van talloze wellness producten die je zogenaamd ‘echt nodig hebt’. In dit artikel lees je hoe kapitalisme onze self care heeft beïnvloed.

Hoe kan het anders? Terug naar self care als een manier om voor jezelf te zorgen en jezelf als prioriteit te stellen. Een manier om te zeggen: ik mag ruimte innemen en tijd aan mezelf besteden. Self care is terug in touch komen met je stemming, je lichaam, je behoeften, je dromen. Het is jezelf rust gunnen zonder tegenprestaties. Het is genereus zijn naar jezelf.

Hieronder volgen een paar simpele tips voor self care, zonder mee te draaien in het kapitalistische systeem!

1. drink genoeg water

Belangrijk is om met de basics te beginnen. Heb je vandaag voldoende water gedronken? Heb je genoeg gegeten? Ga je naar het toilet als je moet plassen? Lilly zet alvast vijf tips om lief te zijn voor je eigen lichaam op een rijtje in dit artikel.

2. kook iets wat je lekker vindt

Over basisbehoeften gesproken: lekker koken voor jezelf is een fijne manier om terug met je voeten op de grond te komen. Het vraagt tijd en toewijding. Ook ben je mindful en met je handen bezig. Dat kan goed doen als je erg gestresseerd bent. Bovendien kan je erna van je eigen kookkunsten genieten!

3. geef jezelf een massage

In plaats van een massage te boeken, kan je het ook gewoon lekker zelf doen! Je leert zo je eigen lichaam goed kennen en voelt waar je precies last, spanning of pijn hebt. Je kan jezelf een gezichtsmassage geven, waarbij je de spanning uit je wangen, kaak, slapen en voorhoofd masseert. Nadien kan je met de rest van je hoofd aan de slag gaan. Of wat dacht je van een voetmassage? Fijn aan het einde van de dag, om alle stress uit je voetzolen te kneden.

4. ook masturbatie is self care

Nu je toch bezig bent met je eigen lichaam te ontdekken, kan je net zo goed even tijd maken for some self love! Neem vooral de tijd om te doen wat jij fijn vindt. In dit artikel lees je meer over masturbatie als self care!

5. lees een boek

Heerlijk om je te laten vervoeren naar een andere wereld en je te laten meeslepen in het verhaal. Eerder dan te lezen om zoveel mogelijk kennis te vergaren, kijk of je een boek kan vinden dat je intuïtief aanspreekt. Lees het vervolgens traag. Neem je tijd om de karakters te leren kennen en over de inhoud van het boek te dagdromen.

6. ruim je huis op (als dat je rust brengt)

Als jouw hoofd ook ruimer aanvoelt in een opgeruimd huis, is dat the way to go! Voel je niet verplicht om je huis perfect spik en span te hebben, maar creëer ruimte voor jezelf. Zorg dat je je thuis kan voelen. Op jouw manier: met planten, foto’s van geliefden of je knuffelbeest van vroeger. Vergeet vooral niet dat het niet perfect hoeft te zijn!

7. Laat je gedachten en gevoelens de vrije loop op papier

Gedurende de dag hebben we te maken met zoveel verschillende prikkels en impressies, werkdruk, verwachtingen van mensen, van onszelf… Je hoofd voelt dan overvol aan. Het kan helpen om dit allemaal op papier te zetten. Bijvoorbeeld door middel van free writing, waarbij je gewoon aan één stuk door schrijft wat er in je hoofd opkomt. Of misschien hou je meer van tekenen? Of van verschillende kernwoorden op papier te schetsen? Hoe dan ook, censureer jezelf niet. Laat je gedachtenstroom en gevoelens bepalen wat er op papier komt, zonder verwachtingen.

8. Neem de tijd om thuis even lekker te stretchen

Yoga kan namelijk ook in bed! Ons lichaam houdt al onze spanning, mentaal en fysiek, vast. Een manier om te relaxen is om even te rekken en strekken. Gewoon intuïtief, zonder bepaalde spectaculaire posities na te streven. Het kan zo simpel zijn als het draaien van cirkels met je hoofd om je schouders los te maken.

9. zet je telefoon uit

Hoe vaak, hoe lang of wanneer laat ik aan jou over, maar af en toe onbereikbaar zijn doet wonderen om plaats te creëren in je hoofd. Roep de 24/7 stroom aan informatie op social media en de oneindige apps in groepschats even een halt toe. Je hoeft niet altijd bereikbaar te zijn voor iedereen op de hele wereld. Als je je scherm even weg legt, merk je vaak wat je eigenlijk echt voelt of nodig hebt.

10. Spreek met een vriend, vriendin of familielid die je energie geeft

Soms is niets fijner dan het delen van je dagelijkse verhaal met iemand om wie je geeft. Dat kan een belletje zijn of even samen iets gaan doen. Connectie maken met de mensen om ons heen is iets dat ons leven zin geeft; zo kunnen we oneindig veel energie putten uit een goed gesprek. Praat met die mensen die je energie geven en die goed luisteren naar jou.

 

Jij bent de belangrijkste persoon in je eigen leven. Geef jezelf dus ook tijd en ruimte en luister naar wat jij nodig hebt!

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Over spelling en interpunctie

Vrouwengereedschap wordt onderhouden door vrijwilligers. Naast het bijhouden van deze website en social media kanalen, hebben wij allen ook een full-time baan. Daarom kan het voorkomen dat er hier en daar spellings- of interpunctiefouten in onze tekst staan. En dat vinden wij helemaal niet erg! Zolang onze stukken leesbaar zijn en de boodschap duidelijk is, maken wij ons geen zorgen over een foutje. Hopelijk jij ook niet ;)