16x fat positive accounts om te volgen op Instagram

In januari heb je, ongeacht jouw eigen wensen, waarschijnlijk veel anti-dik boodschappen voorbij zien komen. ‘New year, new you’-posts, reclames voor sportscholen, mensen die luidkeels over hun nieuwe dieet en gewichtsverlies praten en noem maar op. Het is bijna onmogelijk om daar jouw eigen lichaamsbeeld niet door aan te laten tasten.
Gelukkig kun je op social media iets makkelijker kiezen welke berichten je wel of niet tot je neemt. Je kunt bijvoorbeeld je timeline anders inrichten door meer dikke rolmodellen en fat positive accounts te volgen. Dus hier, onder het mom van je-bent-wat-je-consumeert: 16 fat-positive accounts, verdeeld over vier categorieën, om in 2020 te volgen.

Categorie 1: Fat liberation & educatie

Wil jij jouw gedachten rond dik zijn en lichaamsvet veranderen? Jouw inner fat phobic aanpakken en leren om de maatschappelijke norm omver te blazen? Dan zijn deze accounts iets voor jou:

Een anonieme schrijfster die essays en posts deelt over fat acceptance. Yr Fat Friend praat vaak over thin priviledge en hoe dunne (of straight sized mensen) kunnen meevechten tegen discriminatie van dikke mensen. Via de link in haar bio kom je terecht bij haar essays en in haar stories deelt ze vaak ervaringen van haarzelf en ander super dikke mensen. Dit account is op basis van tekst en ze deelt niet vaak beelden van dikke mensen.

Thema’s: Fat acceptance, fat positive, fat discrimination, LHBT+

De maker van dit account vecht voor gelijkheid en vrijheid voor dikke mensen. Chairbreaker is een echte activist en deelt vaak stories over ongelijkheden in Noord en Midden Amerika. Dit account zal je helpen te breken met sociaal geaccepteerde (en door witte mannen bedachte) gedachtes. De posts van Chairbreaker zijn vaak empowering selfies van het dikke lichaam van Chairbreker zelf.

Thema’s: dekolonisatie, LHBT+, racisme, fat acceptance

Een trauma therapist die je helpt te herstellen van het anti-dikke, witte patriarchale systeem waarin we leven. De lessen over het lichaam en sex die The Fat Sex Therapist je leert, zijn een verademing. Het accepteren van mij lichaam begon door dit account en deze lessen blijven je jouw hele leven bij. Dit is een account op tekst basis, met beelden van dikke mensen in de stories.

Thema’s: Fat acceptance, sex, self-care, dekolonisatie, racisme.

Deze therapist helpt je over jouw trauma’s rondom lichaamsbeeld heen. The Body Image Therapist gebruikt haar account om je gedachten rond jouw lichaam te veranderen. Ze stelt de juiste vragen en legt alles duidelijk uit. Ook dit is een account op basis van tekst.

Thema’s: fat acceptance, lichaamsbeeld, herstellen

Categorie 2: Maak je timeline fat positive

Vul je brein met beelden en tekst die positief zijn over dikke mensen en je zult een verschil merken in je denken!

Een community die zich inzet voor radicale inclusiviteit. Jameela Jamil startte ooit deze community met de vraag: wat weeg jij behalve je kilo’s? Hiermee wilt ze benadrukken dat we meer zijn dan het cijfer op de weegschaal. Dit account deelt succes- en groeiverhalen rondom lichaamacceptatie van verschillende mensen.

Vul jouw instagram met de prachtige posts van Jari Jones: een dikke actrice, model en activist die trans is. De beelden van Jari Jones zullen jouw schoonheidsideaal verschuiven en laten je zien dat dik zijn prachtig is.

Dani maakt het dikke lichaam normaal door foto’s te plaatsen van haarzelf in verschillende posities – met of zonder kleding! Volg het leven van Dani en raak geïnspireerd om je leven te leiden zoals je zelf wilt – ongeacht je gewicht.

Dik zijn is iets van onze moderne maatschappij? Nee hoor! Dit account staat vol met parels van historische dikke mensen.

Categorie 3: Dikke mode & kunst op je scherm

Meer prachtige, dikke kunst en mode inspiratie op je tijdlijn? Volg dan deze accounts:

Een illustrator die alleen maar dikke karakters tot leven brengt met haar pen. Shelby’s illustraties zijn eigenzinnig, inclusief en een ware toevoeging aan je timeline. (En ja: ze maakt ook stickers!)

Een dik model die met elke post een portie FIERCENESS serveert. Amber is een echte bombshell en haar zelfvertrouwen straalt van elke foto. Als je wat meer wilt wennen aan andere soorten lichamen in fashion of als je outfit inspiratie wilt opdoen is dit account voor jou.

Nog nooit voelde ik me zo gezien. Dit account staat vol met waterverfkunst van dikke vrouwen en femmes. Alle dikke lichamen wordt hier gerepresenteerd en verafgood. Dit op je timeline voorbij zien komen is als een cadeautje aan je eigen lichaam.

Een #FatandHappy artiest die fat positive illustraties maakt om jouw timeline op te vrolijken. Sinds ik dit account volg, heb ik altijd wel een lach op mijn gezicht. 

Categorie 4: Lifestyle van eigen bodem

Ja hoor, ook in Nederland hebben we Fat positive accounts. Volg deze lifestyle influencers eens:

Een dikke, kick-ass influencer voor je dagelijkse dosis fat positivity.

Een fantastisch, dik (rol)model om te volgen en geïnspireerd door te raken.

Een kleiner – maar niet minder fijn – account! Volg Liza op Instagram en herken je in haar eerlijke en oprechte posts.

Dikke mensen kunnen geen powerlifter zijn? Ha, Fem bewijst dat dat makkelijk kan én dan posts ze ook nog eens fijne activistische content. Wat wil je nog meer?

Volg jij nog accounts die in dit rijtje thuishoren? Laat het ons weten!

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Over spelling en interpunctie

Vrouwengereedschap wordt onderhouden door vrijwilligers. Naast het bijhouden van deze website en social media kanalen, hebben wij allen ook een full-time baan. Daarom kan het voorkomen dat er hier en daar spellings- of interpunctiefouten in onze tekst staan. En dat vinden wij helemaal niet erg! Zolang onze stukken leesbaar zijn en de boodschap duidelijk is, maken wij ons geen zorgen over een foutje. Hopelijk jij ook niet ;)