9 kledingmerken voor dikke mensen die vrouwenkleding dragen

Het is nog niet zo lang geleden dat er geen leuke kleding beschikbaar was voor mensen met een grote maat. Het stopte vaak bij maat 46 of XL. Als er wel iets groters beschikbaar was, waren dat vaak ‘tenten’ en niet echt items die bij het modebeeld passen. But, times are changing! Ondanks dat nog niet veel merken tot maat 60 of hoger gaan, zijn er wel al veel die maatje 56 op voorraad hebben. En dat is toch een grote stap vooruit in een industrie die is gebouwd op het verafgoden van dunne lichamen.
Wij hebben een lijstje gemaakt van onze favoriete plus-size merken en realiseren ons goed: niet alle merken zijn 100% inclusief voor mensen met een kleiner budget of grotere maat. Ergens moet de eerste stap gezet worden en deze zetten we dan ook dapper. Hopelijk hoeft over een paar jaar deze disclaimer er niet meer bij en is de inclusiviteit van de mode industrie groter (pun intended).

Plus Equals zijn ware royalty in de plus-size wereld. Hun kleding is niet alleen fabulous en LHBT+ inclusief, ze gaan ook tot maat 70. Daarnaast maken ze ook kleding ‘made to measure’ dus als jouw lichaam meer dan maat 70 nodig heeft, maken ze deze voor je. Zo kun je er altijd geweldig uitzien!

Tijd for een statement? Dan is Fat Mermaids iets voor jou. Deze powerbabes maken kleding voor dikke mensen met een goed bericht. Misschien heb je hun iconische ‘IDGAF about your diet, Susan’ shirt al eens voorbij zien komen? Als dat niet het geval is, ga dan snel naar shopfatmermaids.com!

Dit is niet meer alleen ‘het Instagram merk’. Fashion Nova is enorm gegroeid, in assortiment en in fans. Het leukste aan dit merk is dat ze niet alleen een speciale lijn hebben met grote maten, maar dat al hun kleding beschikbaar is in maat XS tot 4XL. Ze hebben dus echt alles voor iedereen tot 4XL en dat maakt het een stuk inclusiever. Geen kort jurkje aan mogen omdat je dik bent? Says who?! 

Ben jij (net als wij) altijd op zoek naar een comfortabele panty? Zoek dan niet verder. Snag Tights zag dat in de panty wereld een maat groter vaak alleen meer lengte betekende. Veel mensen hebben daarom moeite met een panty vinden. Want: als je een kleine maat hebt, betekent dat niet per se dat je kort bent en een grote maat betekent niet dat je lang bent. Daarom heeft Snag Tights hun eigen size chart en houden ze rekening met zowel je lengte als je omvang (tot maat 64). YES!

Chromat is hét milieuvriendelijke, inclusieve badmode-merk voor fashion babes. Op hun catwalk zie je iedereen voorbij komen: trans vrouwen, anders valide, zwanger, oud, dik, zwart, aziatisch – iedereen! Zwemmen en je goed voelen in zwemkleding is voor iedereen die dat wilt, punt. Chromat is wat duurder, maar dat is het zeker waard.

Dolls kill maakt al je alternatieve dromen waarheid. De makers van dit merk zijn geïnspireerd door de ‘freak in all of us’. Goth-, punk- en doll-invloeden komen samen tot kleding waarin je jezelf kunt zijn – hoe je ook wilt. Hun pluscollectie gaat tot 3XL.

Wist jij dat deze drie mainstream merken fat inclusiever zijn (geworden)?

Hoewel zij zich vroeger schuldig maakten aan het ‘tenten concept’ voor grotere maten, lijkt H&M het steeds beter te doen. H&M+ heeft een steeds groter assortiment aan kleding in maten tot 4XL. Het leukste is dat ze eindelijk de trends toepassen op dit concept waardoor je er, ook met een grote maat, modieus (volgens H&M) uit kunt zien. Ook online verkopen zij nu hun andere collecties in grote maten!

Tall, Petit, Curve, Plus Size; bij ASOS kom je niks te kort. Het was zo’n beetje het eerste mainstream merk dat goed naar verschillende pasvormen keek bij de kleding en daar een mooi aanbod voor samenstelde. Met een brede lijn aan kleding tot maat 58 kun je hier alles vinden. Van bikini’s tot galajurken; they’ve got it! Ook mooi is dat ze verschillende soorten dikke modellen (lang, kort etc.)  gebruiken in plaats van alleen vollere vrouwen met een zandloperfiguur. ASOS is zeker de moeite waard om te bekijken!

Nike is natuurlijk druk bezig met het diversiteitsbeleid (op alle vlakken). Zo was er vorig jaar het relletje rondom de dikke mannequins die zij in de winkel plaatsen. Helemaal niet gek natuurlijk, want er zijn ook dikke mensen die graag (willen) sporten (ja, echt). Dus ook zij passen steeds meer de kledingmaten aan waardoor een groot deel van hun collectie beschikbaar is van XXS tot 3XL. 

Header image by Fat Mermaids

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Over spelling en interpunctie

Vrouwengereedschap wordt onderhouden door vrijwilligers. Naast het bijhouden van deze website en social media kanalen, hebben wij allen ook een full-time baan. Daarom kan het voorkomen dat er hier en daar spellings- of interpunctiefouten in onze tekst staan. En dat vinden wij helemaal niet erg! Zolang onze stukken leesbaar zijn en de boodschap duidelijk is, maken wij ons geen zorgen over een foutje. Hopelijk jij ook niet ;)