9 redenen waarom een menstruatiecup empowering is

Zo’n drie jaar geleden hoorde ik in een discussie met vriendinnen voor het eerst over een menstruatiecup – één van ons had het online gezien. Wat een vreemd en exotisch fenomeen leek het ons toen, zo’n mini bekertje dat je menstruatiebloed opvangt. Nu, na een jaar lang trouwe gebruiker te zijn, kan ik me niets anders meer voorstellen. Tampons, wat zijn dat ook alweer? Ik ben helemaal om. Meer dan genoeg redenen om de switch te maken! In dit artikel leg ik uit waarom het gebruik van zo’n cup empowering kan zijn.

Wat is een menstruatiecup?
Maar eerst, hoe werkt zo’n cup precies? Het is een klein, flexibel, opvouwbaar kuipje dat je in je vagina inbrengt, waar het je menstruatiebloed opvangt. Je kan een cup tot twaalf uur aaneengesloten in je vagina dragen. Je brengt hem bijvoorbeeld ‘s ochtends in en laat hem dan zitten tot je ‘s avonds thuiskomt. Vervolgens maak je hem schoon met water en breng je hem weer in voor het slapengaan.

Op naar de voordelen!

1. Je hoeft er minder vaak aan te denken

Terwijl je een tampon vaak elke twee uur of zelfs elk uur moet vervangen, kan je tot twaalf uur met een menstruatiecup rondlopen! Zelfs als je hevig bloedt, kom je er een groot deel van de dag mee door. Dan kan je het twee keer per dag vervangen in plaats van één. 

Je gebruikt dezelfde cup doorheen je hele cyclus en hoeft – in tegenstelling tot tampons en maandverband – niet met vijf verschillende soorten te zeulen afhankelijk van hoeveel bloed je die dag denkt te verliezen. Gedaan dus met misrekenen en doorlekken tot gevolg! Als je reist en niet weet wanneer je ongesteld zal worden, hoef je bovendien geen verschillende dozen tampons in je koffer te stoppen.

Omdat de meeste mensen die bloeden de cup de hele dag door kunnen dragen, hoef je je dus geen zorgen te maken over het legen van de cup in een openbaar toilet. Moest dat toch een keer nodig zijn, kan je het met speciaal ontworpen doekjes schoonmaken voor het geval dat er geen wastafel is in het toilethokje.

2. Je kan er mee slapen

Aangezien een cup tot twaalf uur in je lichaam mag blijven, is het geen probleem om met een cup te slapen. Bovendien hoef je niet bang te zijn om door te lekken. Als je de cup goed inbrengt, wordt er een soort vacuüm gecreëerd, zodat al het bloed wordt opgevangen. Je kan dus lekker doorslapen!

 

3. het is goedkoper

Een menstruatiecup kost tussen de 25 en 35 euro en gaat tot tien jaar mee. Moet je je voorstellen hoeveel je bespaart! De gemiddelde vrouw zal in haar leven zo’n 1550 euro uitgeven aan tampons en maandverband. Wat een schande dat we voor dit basisrecht moeten betalen. Dan hebben we het nog niet eens over de aankoop van een waterkruik, pijnstillers of nieuw ondergoed – omdat je vorige geruïneerd is. Doe mij dan maar een cup. Zo, dat geld dat je hebt bespaard, nu hou je lekker over om jezelf te verwennen tijdens je ongesteldheid!

4. Het is beter voor het milieu

Omdat een cup zo lang meegaat, spaar je heel veel tampons en maandverband uit – 2640 stuks per tien jaar. We gebruiken namelijk een hele hoop menstruatieproducten! Als je alle tampons die je in je leven gebruikt zou opstapelen, kom je aan 1,6 kilometer, oftewel vijf Eiffeltorens.

Al deze producten zijn niet erg duurzaam. Zo worden tampons gemaakt van katoen, een gewas waarvoor er enorm veel water nodig is, bijna drie liter per knopje. Bovendien gebruiken de meeste merken geen organisch katoen en komen er dus een heleboel insecticiden en pesticiden bij kijken. Maandverband bestaat voor 90% uit plastic en de zelfklevende randjes die je vaak ziet, zijn gemaakt uit polyethyleen plastic, een grote milieuvervuiler. Tot slot zijn er de plastic verpakkingen: dit zorgt voor in totaal 200.000 kilogram afval per jaar, oftewel 125 tot 150 kilogram per persoon over je hele leven.  

Dit afval komt terecht op stortplaatsen, of erger, in de rivieren, zeeën en oceanen – zeker als je je tampons doorspoelt. Het plastic breekt ongelooflijk langzaam af. Terwijl dit degradatieproces aan de gang is, lekken tampons de chemische stoffen die ze bevatten in de aarde. Deze vervuiling wordt vervolgens losgelaten in het grondwater en in de lucht.

Een cup daarentegen is gemaakt van silicone, een materiaal afgeleid van silica, een soort zand. Als het degradeert, keert het langzaamaan naar zijn oorspronkelijke staat.

5. Het is gifvrij en veilig

Nu we het hebben over al die giftige stoffen, vraag je je vast af: wacht, betekent dat dat ik die chemische producten elke maand in mijn lichaam stop als ik tampons gebruik? Ja, dat klopt. Buiten de insecticiden en pesticiden, bevatten de meeste producten dioxine (bleekmiddel), chlorine, rayon, parfum en zelfs lijm. Zulke stoffen komen dus met het meest gevoelige deel van je lichaam in aanraking. (Wil je je tampons liever niet inruilen voor een cup, doe je er goed aan om gifvrije tampons te kopen, zoals bijvoorbeeld die van Yoni.)

Omdat tampons door hun microscopische vezels mini-scheurtjes kunnen maken in het weefsel van je vagina, creëren ze zo een broedplaats voor de bacteriën die Toxic Shock Syndrome (TSS) veroorzaken. Inderdaad, die enge term die je steeds op de verpakkingen van tampons ziet staan: een zeldzame, maar levensbedreigende vorm van een bacteriële infectie.

6. Het is gifvrij en veilig

Je kan de cup tijdens je ongesteldheid gewoon wassen met warm water en een milde, niet geparfumeerde zeep. Als je menstruatie voorbij is, kook je de cup in heet water om het te ontsmetten. Dan berg je het op in het mini tasje dat je krijgt bij elke cup die je koopt. Klaar is kees! Je moet er de rest van je cyclus niet aan denken.

7. Je pH balans blijft hetzelfde en goede bacteriën blijven

Je vagina heeft een perfecte balans van bacteriën om goed te kunnen functioneren. Tampons verstoren die pH balans. Dit kan zorgen voor uitdroging, jeuk, uitslag en infecties zoals bacteriële vaginose. I’ll pass!

Ondertussen krijgen slechte bacteriën geen kans, omdat je cup van het bacterie-resistente silicone gemaakt is.

8. Een cup droogt je niet uit

Wie is er niet bekend met het vreselijke gevoel een droge tampon uit je vagina te moeten trekken? Dat behoort tot de verleden tijd met menstruatiecups. Die verzamelen je bloed in plaats van het te absorberen.

9. Je bent meer in touch met je eigen lichaam

Omdat je dus telkens die cup moet legen, zie je je eigen bloed. Ik vond het eerst best even schrikken, hoeveel bloed er nou echt uit ons lichaam komt. Dat zie je toch niet zo nadrukkelijk met een tampon of maandverband. Zo besefte ik hoe knap ons lichaam eigenlijk in elkaar zit, dat dat zomaar kan. Bovendien kan je zo je menstruatie in de gaten houden – dit is namelijk ook een teken van wat er zich in je lichaam afspeelt.

Zijn er dan ook nadelen? 

Ja, het vergt wat oefening. Als je de cup niet diep genoeg inbrengt, zit het niet lekker. Bovendien moet je het op de juiste manier inbrengen, zodat het niet lekt. Maar na één weekje proberen, heb je het zeker onder de knie! Verder vindt niet iedereen het even prettig om hun eigen bloed te zien – het is best confronterend. Maar uiteindelijk zie je dat bloed ook op je tampon of in je maandverband. Eraan ontkomen wordt moeilijk.

Trouwens, bloeden is niets vies, en je hoeft je er zeker niet voor te schamen. Vertrouwd met je ongesteldheid raken kan je helpen van je vooroordelen rond menstruatiebloed af te komen. Zo kunnen we samen het stigma laten verdwijnen. Wil je meer hierover weten? Lees dan zeker Lilly’s artikel over het taboe rond ongesteldheid.

Kortom, als je nieuwsgierig bent geworden, probeer zo’n cup uit! Ik vond het persoonlijk echt empowering. Het is lekker makkelijk, je bespaart een hele hoop geld en het milieu is je dankbaar. Wedden dat je erna nooit meer terug wilt?

Een laatste tip: op Cupkiezer.nl kan je over alle do’s en don’ts van het gebruik lezen. Vergeet ook niet de bijsluiter die samen met je cup komt, te lezen!

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Over spelling en interpunctie

Vrouwengereedschap wordt onderhouden door vrijwilligers. Naast het bijhouden van deze website en social media kanalen, hebben wij allen ook een full-time baan. Daarom kan het voorkomen dat er hier en daar spellings- of interpunctiefouten in onze tekst staan. En dat vinden wij helemaal niet erg! Zolang onze stukken leesbaar zijn en de boodschap duidelijk is, maken wij ons geen zorgen over een foutje. Hopelijk jij ook niet ;)