Zo maken we ongesteldheid geen taboe meer

Ongesteldheid. De helft van de menselijke populatie bloed elke maand. Toch is dit natuurlijke proces een bron van schaamte en taboe. Zo mogen vrouwen, femmes, non-binary and transmensen niet praten over hun maandelijkse pijn en wordt elke emotie op de hoop van PMS gegooid. En praten over bloed kan al helemaal niet. Sterker nog, ik ben omringd met powerful vrouwen en femmes van wie ik alles weet, behalve wanneer ze ongesteld zijn. Raar toch?

Daar moet verandering in komen. Door ongesteldheid als taboe te verklaren, krijgen de mensen die elke maand bloeden een ongezonde relatie met hun eigen lichaam. Dit is niet alleen oneerlijk en een directe onderdrukking door  het patriarchaat, maar versterkt ook nog eens de symptomen van ongesteld zijn (stress versterkt pijn en mood swings). Het taboe veranderen kan bij jou beginnen en dat doe je zo:

Voor de mensen die bloeden

Let’s talk about it

We worden geleerd om vooral onze mond te houden over ongesteld zijn. Deze stilte versterkt de schaamte rondom ongesteld zijn. Zodra iets bespreekbaar wordt, verdwijnt het taboe langzaam. Betrap jij jezelf erop dat je eigenlijk nooit over ongesteld zijn praat of – als je dat dan doet – het woord ‘ongesteld’ of ‘tampon/maandverband’ fluistert? Doe dat vanaf nu dan niet meer! Praat gewoon over de pijn, het doorlekken, je mood swings en alles wat je meemaakt. Er is niks raars aan.

Verberg je maandverband, tampon of menstruatiecup niet meer

Je bent ongesteld, moet naar de wc maar hebt geen zakken in je outfit; als tiener was dit mijn nachtmerrie. Want waar laat ik die tampon? Vaak genoeg heb ik een tampon in mijn sok, mouw of schoen verstopt, nam ik mijn volle tas mee naar de WC of deed ik specifieke outfits gewoon niet aan. Zelfs als volwassene had ik moeite met maandverband in ‘full view’ mee naar de WC nemen. En wat een onzin! Laten we allemaal besluiten om dit niet meer te doen.

Last van emoties, pijn of mood swings? Geef het aan.

Als ‘strong, independent women’ laten we ons niet afleiden door onzinnige dingen zoals emoties, pijn of mood swings, toch? FOUT. Er is niks mis met aangeven wanneer je pijn hebt of je emotioneel voelt, laat staan dat het ‘zwak’ is. Ongesteld zijn doet nou eenmaal pijn en je voelt je emotioneel. Dat is een realiteit die we niet hoeven te onderdrukken om mee te draaien in deze wereld. Ook thuisblijven omdat je het vandaag niet trekt, is je goed recht. Zorg goed voor jezelf en laat je baas, docent of partner weten hoe je je voelt en wat jullie daar aan kunnen doen. Communicatie is key!

Seks kan gewoon

Seks tijdens ongesteld zijn? Velen moeten er niet aan denken. Ook ik niet, totdat ik mezelf ertoe zette. Om mijn eigen lichaam beter te leren kennen en accepteren, heb ik het ‘uitgeprobeerd’. Wat jarenlang een heel ding was, was opeens normaal en prima. Doorbreek dit taboe bij jezelf en probeer het gewoon eens uit. En zoals een vriendin van mij altijd zegt: nu hoef je geen extra glijmiddel te gebruiken.

Benoem je acties

Merk je dat je al deze stappen lastig vindt? Dat je jezelf edit en het zwijgen oplegt, of toch terugvalt in fluisteren? Benoem het dan! Zeg eens hardop tegen iemand: ‘‘Ik ben super ongesteld en dat wilde ik eigenlijk verzwijgen, maar ik zeg het nu toch’’ of: ‘’Wauw, eigenlijk raar dat ik dat net fluisterde want er is niks mis met ongesteld zijn’’. Zo help je jezelf met het terugvinden van je stem én breng je nog een beetje awareness naar de mensen om je heen.  

Voor de mensen die niet bloeden

Ongesteld zijn doet iets en dat is oké

In (liefdes)relaties met mensen die niet bloeden merken we vaak dat ongesteldheid erg overdreven wordt óf – onder het mom van gelijkheid – juist genegeerd wordt. Beide werken niet bevorderend voor degene die ongesteld is en de wereld in het algemeen. Mensen worden niet chocolade-etende monsters wanneer ze ongesteld zijn, maar ze zijn ook niet ‘net als normaal’. Ongesteld zijn doet iets met jouw partner/bestie en dat is oké. Hou er rekening mee, maar dramatiseer het ook niet.

Seks, Seks, Seks!

This one goes out to all the cis-men: BLOED IS NIET VIES! Zal ik dat herhalen of snappen jullie het? Gewoon seks hebben tijdens ongesteldheid dus. (en daarna samen onder de douche! Extra pleasure iemand?)

Bespreekbaar maken

Ook als je zelf niet bloed, kun je alsnog helpen het taboe rond ongesteldheid te doorbreken door erover te praten. Je kunt jouw partner gewoon naar de ongesteldheid vragen en wanneer jouw vrienden grapjes maken of over hun partner zeuren, kun jij ze rechtzetten (Of ze naar dit artikel doorverwijzen natuurlijk). 

Boodschappen doen zonder gezeik

Doe jij de boodschappen vandaag, neem dan zonder gezeur het maandverband mee. En ja, we weten het: alle merken lijken op elkaar, en het verschil in ‘druppeltjes’ is moeilijk te zien. Maar denk maar zo: sommigen van ons konden dit al op ons twaalfde, dus dan kan jij het als volwassene ook. Wil je zeker weten dat je de goede koopt? Neem dan een foto van de verpakking die al thuis ligt of vraag of jouw partner een foto stuurt.

Heb jij nog tips of persoonlijke manieren van taboes doorbreken? Laat het ons weten in de comments!

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Over spelling en interpunctie

Vrouwengereedschap wordt onderhouden door vrijwilligers. Naast het bijhouden van deze website en social media kanalen, hebben wij allen ook een full-time baan. Daarom kan het voorkomen dat er hier en daar spellings- of interpunctiefouten in onze tekst staan. En dat vinden wij helemaal niet erg! Zolang onze stukken leesbaar zijn en de boodschap duidelijk is, maken wij ons geen zorgen over een foutje. Hopelijk jij ook niet ;)