4 zwarte films die je niet mag missen

In het kader van de ‘Black Achievement Month’ zetten wij een aantal films in het zonnetje. In de filmindustrie is diversiteit op dit moment een populair onderwerp. Eén van de onderliggende verschuivingen is dat er steeds meer films in de grote bioscopen te zien zijn die zijn gemaakt met en/of door een volledig zwarte cast. Er worden steeds meer (nieuwe) verhalen verteld vanuit het perspectief van zwarte mensen. Ook zien we dat de ‘zwarte held’ het steeds vaker wint van de ‘witte redder’. Deze ontwikkeling is belangrijk omdat zwarte mensen eindelijk anders gerepresenteerd worden dan in de klassieke slachtofferrol. 

Je kunt vast niet wachten om deze verhalen te horen. Om jou op weg te helpen, hebben we een kleine selectie gemaakt.

Het verhaal van een zwarte, homoseksuele man uit een Amerikaanse ‘achterstandswijk’ krijg je niet snel te horen. En dat maakt het nu zo belangrijk. Moonlight laat zien hoe Chiron zich van kleine jongen ontwikkelt tot een volwassen man. Hij leert omgaan met onzekerheid, armoede en een omgeving die hem afrekent op zijn seksualiteit. Het geeft op een subtiele manier weer hoe de intersectie van etniciteit, klasse en seksualiteit zijn leven beïnvloed. Dit alles met hulp van de mooiste visuals.

Us

Na zijn eerste mainstream hit Get Out wist Jordan Peele de wereld nog een keer te verrassen. De succesfactor? Een horrorfilm met een zwarte mensen in de hoofdrol (en ze gaan niet binnen de eerste 5 minuten dood! Heel verfrissend!). De film heeft alles wat je van een goede horrorfilm verwacht, alleen wordt het verhaal nu door niet-stereotype personen gespeeld. Het is mooi (en belangrijk) om te zien dat zwarte mensen ook in andere genres kunnen schitteren. Juist als die genres normaalgesproken ontzettend wit zijn.

Cliché keuze? Misschien. Unieke film? Absoluut! Een Marvel film met een bijna volledige, zwarte cast die het presteerde een mooie cultuur te vieren, tradities te eren en een bad ass superheld te laten schitteren. Voor het eerst zagen we een zwarte gemeenschap die niet geholpen hoefde te worden door een wit persoon. Het land liep qua technologie voor op de rest van de wereld, dus ze losten het probleem zelf op. De film geeft een nieuw perspectief op hoe helden eruit kunnen zien en daarom verdient het een plek in deze lijst.

Voor de serie op Netflix, was er een film. Een zwarte kunstenares die polyamorie ontdekt, tegen gentrificatie vecht en de kijkers iets leert over zwart feminisme, racisme en sociale ongelijkheid. Deze film heeft het allemaal (en meer). Nola Darling is een zwarte vrouw die we niet vaak op ons scherm zien. Ze is namelijk… normaal. Een persoonlijkheid met meerdere (complexe) lagen in plaats van één uitvergroot stereotype. Zoals eerder gezegd is er dus ook een serie op Netflix. Beide zijn de moeite waard om te zien.

 

Er zijn natuurlijk nog veel meer films die in dit rijtje zouden kunnen passen. Daag jezelf eens uit en ga op zoek naar een film die een verhaal vertelt over iets dat (misschien) ver van je af staat of ‘zwarte levens’ op een nieuwe manier onder de aandacht brengt. Dat is leuk maar vooral ook heel leerzaam!

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Over spelling en interpunctie

Vrouwengereedschap wordt onderhouden door vrijwilligers. Naast het bijhouden van deze website en social media kanalen, hebben wij allen ook een full-time baan. Daarom kan het voorkomen dat er hier en daar spellings- of interpunctiefouten in onze tekst staan. En dat vinden wij helemaal niet erg! Zolang onze stukken leesbaar zijn en de boodschap duidelijk is, maken wij ons geen zorgen over een foutje. Hopelijk jij ook niet ;)