4 x Doneren aan Black Lives Matter in Nederland – Vrouwengereedschap

Doneren aan Black Lives Matter organisaties in Nederland, hoe doe je dat? Hebben we dan zulke organisaties van eigen bodem? Het antwoord luidt: ja, zeker! Vrouwengereedschap ging voor je op zoek en stelt in dit artikel vier organisaties aan je voor. 

Antiracistisch word je als witte persoon immers niet zomaar door het reposten van #BlackLivesMatter quotes op Instagram of het hebben van twee mensen van kleur in je vriendengroep. Eén van de belangrijkste dingen die je kan doen is geld doneren aan organisaties die zich inzetten voor de strijd tegen racisme en ongelijkheid. Zo kunnen zij hun waardevol en broodnodig werk voortzetten. Je betaalt ze dus voor de diensten die ze je (indirect) leveren: het bijdragen aan een meer rechtvaardige, antiracistische maatschappij.

Lees hieronder welke anti-racistische collectieven je kan steunen en waarom – en doneer!

Kick Out Zwarte Piet & Nederland wordt Beter

Nederland wordt Beter is een organisatie die bestaat uit vrijwilligers en zich inzet voor een inclusief, anti-racistisch Nederland. Dit willen ze doen door de impact van de slavernij en kolonialisme te erkennen, en ervoor te zorgen dat deze geschiedenis een vast onderdeel wordt van het curriculum van elke Nederlandse school. Naar eigen zeggen wil deze organisatie zich in 2025 kunnen opheffen!

Nederland wordt Beter leidt verschillende projecten, zoals Wit Aan Zet, een platform ontwikkeld samen met Jerry Afriyie om wit privilege aan te kaarten en witte superioriteit te doorbreken. Zwarte Piet Is Racisme is een andere campagne van Nederland Wordt Beter.  Op hun website vind je zelfs een gratis lespakket over de geschiedenis van Sinterklaas en Zwarte Piet.

Kick Out Zwarte Piet (KOZP) is een collectief van de mensen achter de Zwarte Piet Is Racisme-Campagne en van Stop Blackface. Via vreedzame protesten vraagt KOZP om een zichtbare verandering van Zwarte Piet, een racistisch figuur. KOZP is een grassroots actiegroep, net zoals Nederland wordt Beter bestaande uit vrijwilligers. Al hun acties worden dus mogelijk gemaakt door donaties en crowdfunding.

Hier kan je doneren:
Rekeningnaam: Nederland Wordt Beter
Rekeningnummer: NL09 TRIO 0197 9666 91 (Triodos Bank)
Onder vermelding van: Donatie
Of, voor KOZP, onder vermelding van: KOZP

The Black Archives

The Black Archives is een historisch archief, gedragen door de organisatie New Urban Collective. Het documenteert en conserveert de geschiedenis van Surinaamse en zwarte emancipatiebewegingen en mensen in Nederland en maakt deze toegankelijk voor een groot publiek. Het archief, dat zich in Amsterdam Oost bevindt, bestaat ondertussen uit meer dan 5000 boeken, foto’s en films. 

Onderwerpen als kolonialisme, slavernij en de strijd tegen racisme, gender en feminisme komen allemaal aan bod. De collectie omvat geschiedenis en cultuur uit onder andere Suriname, de Nederlandse Antillen, Zuid-Amerika en Afrika. Vanaf 25 juni opent The Black Archives hun deuren weer en kan je er de tentoonstelling Surinamers in Nederland: 100 jaar emancipatie en strijd’ opnieuw bezoeken, tot 31 juli 2020.

Hier kan je doneren:
Rekeningnaam: stichting New Urban Collective
Rekeningnummer: NL06 ABNA 0246 4020 83
Onder vermelding van: Donatie the Black Archives en je naam

Black Queer & Trans Resistance NL

Black Queer & Trans Resistance NL is een politieke actiegroep die zich inzet voor de zwarte, queer gemeenschap in Nederland. De organisatie ontstond in 2018, vanuit de noodzaak om de intersecties van twee identiteiten te erkennen. In vele Pride bewegingen krijgen activisten immers te maken met racisme en wordt hun kleur ontkend. Anderzijds is het binnen de zwarte gemeenschap vaak nog steeds een taboe om als LGBTQIA+ te identificeren. 

Eén van de medeoprichters is Naomie Pieter, wier initiatief Pon di Pride je misschien bekend voorkomt: een dancehall feest voor de zwarte queer gemeenschap. Black Queer & Trans Resistance NL heeft inmiddels ook Black Queer Archives in het leven geroepen, waarin ze de geschiedenis en het leven van de gemeenschap documenteren. Ten slotte organiseert de groep verschillende protesten, waaronder de demonstratie op de Dam in Amsterdam begin juni, in samenwerking met Kick Out Zwarte Piet.

Hier kan je doneren:
Rekeningnaam: Black Queer Trans Resistance NL
IBAN: NL56BUNQ2044294621
BIC: BUNQNL2AXXX

Control Alt Delete

Control Alt Delete komt in actie tegen etnisch profileren en politiegeweld. Dit onafhankelijk platform pleit voor een wereld waarin de politie eerlijk en effectief controleert en zo hun belofte waarmaakt er voor iedereen te zijn. Dit doen ze zowel online als offline. Hun website staat bomvol tools: je leest je in over je eigen rechten en je vindt allerlei dossiers gefocust op dit specifiek onrecht en hoe dat zich uit in Nederland

Offline zit Control Alt Delete ook niet stil. Zo monitort de organisatie jaarlijks het aantal dodelijke slachtoffers na een aanvaring met de politie en gaan ze op onderzoek uit naar de precieze feiten. Ook bieden ze concrete oplossingen om eerlijke controles te bevorderen, voor bijvoorbeeld gemeenteraadsleden en politieke partijen.

Verder verzorgt Control Alt Delete training voor politiemensen om hen op hun (onbewuste) vooroordelen te wijzen en organiseren ze workshops om de omgang tussen de politie en burgers te verbeteren. Ten slotte kan je bij Control Alt Delete zelf je klacht indienen over etnisch profileren en politiegeweld, waarna zij je gedurende de procedure ondersteunen.

Hier kan je doneren:
Rekeningnaam: IZI SOLUTIONS BV
Rekeningnummer:  NL97 ABNA 0461 8483 09
Onder vermelding van: Donatie

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Over spelling en interpunctie

Vrouwengereedschap wordt onderhouden door vrijwilligers. Naast het bijhouden van deze website en social media kanalen, hebben wij allen ook een full-time baan. Daarom kan het voorkomen dat er hier en daar spellings- of interpunctiefouten in onze tekst staan. En dat vinden wij helemaal niet erg! Zolang onze stukken leesbaar zijn en de boodschap duidelijk is, maken wij ons geen zorgen over een foutje. Hopelijk jij ook niet ;)