Jouw antwoord op: ‘Racisme gaat vanzelf weg’

Je bent in gesprek met iemand. De andere persoon zegt iets wat echt niet kan, maar het overvalt je zo erg, dat je niet weet hoe of wat je moet reageren. Je laat het voorbij gaan, maar uren later denk je nog steeds: had ik maar … gezegd. 

Het overkomt de beste van ons. Maar hoe fijn zou het zijn als jij voortaan wel je antwoord klaar hebt en voor jezelf en/of anderen kunt opkomen? Daar gaan wij jou bij helpen! Regelmatig kiezen we een veel voorkomende uitspraak rondom onderwerpen als seksisme en racisme om jou te helpen met het vormen van een antwoord. Zo sta je in een discussie nooit meer met je mond vol tanden.

Deze keer:

'racisme gaat vanzelf weg'

Het idee achter deze uitspraak is dat als we aandacht blijven besteden aan (het bestrijden van) racisme, dat averechts werkt en racisme dus juist niet minder wordt. Het zou dus het beste zijn om er niet over nadenken of praten en dan verdwijnt het op een gegeven moment vanzelf. 
Inderdaad. Onzin. En makkelijk gesproken door mensen die geen last hebben van deze vorm van onderdrukking.

Dit kun je doen:

  1. Leg uit dat iets negeren niet altijd de juiste oplossing is. In het geval van racisme, is het nodig dat we actief zijn in het bestrijden ervan. Juist omdat het zo’n complex begrip is en de gevolgen verschrikkelijk (en zelfs levensbedrijgend) zijn voor onderdrukte groepen. 
  2. Je kunt daarna uitleggen dat het ‘negeren tot het weg gaat’ een vorm van privilege is. De mensen die last hebben van racisme kunnen het namelijk niet negeren omdat ze er dagelijks mee geconfronteerd worden. 
  3. Als laatste kun je, als je gesprekspartner hier open voor staat, vragen welke andere manieren er volgens die persoon zijn om racisme te bestrijden. Zo kun je in gesprek gaan over hoe je op je eigen manier iets kunt bijdragen aan het proces.

Het liefst leidt dit natuurlijk tot een open en eerlijk gesprek en zal de welwillende persoon willen weten hoe ze een steentje kunnen bijdragen. Is dat het geval? Mooi, ga dan bij jezelf na hoe je deze persoon op weg zou kunnen helpen.

Is de reactie minder positief en merk je dat de discussie niet verder komt? Kies dan voor je eigen welzijn en sluit het netjes af. Vechten voor waar je in gelooft is belangrijk, maar verlies jezelf er niet in. Als je gesprekspartner niet bereid is te luisteren naar jouw ervaring, gevoelens en/of tips is het niet erg om jezelf uit de situatie te verwijderen.

Hopelijk kun je hiermee op weg! Heb je nog andere ideeën over hoe je deze uitspraak op een respectvolle manier kunt tackelen? Laat het ons weten!

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Over spelling en interpunctie

Vrouwengereedschap wordt onderhouden door vrijwilligers. Naast het bijhouden van deze website en social media kanalen, hebben wij allen ook een full-time baan. Daarom kan het voorkomen dat er hier en daar spellings- of interpunctiefouten in onze tekst staan. En dat vinden wij helemaal niet erg! Zolang onze stukken leesbaar zijn en de boodschap duidelijk is, maken wij ons geen zorgen over een foutje. Hopelijk jij ook niet ;)