Jouw antwoord op: ‘Maar ik ben geen racist want..’

Je bent in gesprek met iemand. De andere persoon zegt iets wat echt niet kan maar het overvalt je zo erg, dat je niet weet hoe of wat je moet reageren. Je laat het voorbij gaan maar uren later denk je nog steeds ‘Had ik maar … gezegd’.

Het overkomt de beste van ons. Maar hoe fijn zou het zijn als jij voortaan wél je antwoord klaar hebt en voor jezelf en/of anderen kunt opkomen? Daar ga ik jou bij helpen! Elke keer kies ik een veel voorkomende uitspraak rondom onderwerpen als seksisme en racisme uit en help ik jou bij het vormen van jouw antwoorden.

We beginnen met mijn persoonlijke favoriet: “Ik ben geen racist want…”

Er is tegenwoordig erger om een racist genoemd te worden, dan om daadwerkelijk een racist te zijn of racisme in de hand te werken. De meesten van ons hebben ervaring met discussies waarin je een ander persoon wijst op racistische uitingen. En dan komt ‘ie: “IK BEN GEEN RACIST WANT …” *voeg 1 van de onderstaande optie toe:

  • … mijn buurvrouw is zwart
  • … mijn man is Surinaams
  • … ik ga elk jaar op vakantie naar Afrika
  • … ik eet ook wel eens bami
  • … toen er alleen een zwarte kassamedewerker zat bij de AH, vond ik het niet erg om bij hem af te rekenen

Dit kun je doen

Blijft een mooi moment.  Wat kunnen we hierop zeggen?

  1. Je kunt uitleggen dat je naast een zwart persoon kunt wonen en als nog op een negatieve manier kunt bijdragen hoe die persoon in onze maatschappij staat. Bijvoorbeeld door het in stand houden van bepaalde vooroordelen of het vastklampen aan stereotypes.
  2. Je kunt uitleggen dat racisme niet alleen bestaat uit losse uitspraken en/of handelingen maar dat het een structureel systeem is dat jaren geleden tot stand is gekomen maar waar wij nu nog dagelijks de gevolgen van zien en voelen. 
  3. Ten slotte kun je de volgende vraag stellen: Hoe draag jij, persoonlijk, bij aan het toenemen of afnemen van structureel racisme?

Hoogstwaarschijnlijk zet deze vraag de andere persoon even aan het denken. Het liefst leidt dit natuurlijk tot een open en eerlijk gesprek en zal de welwillende persoon willen weten hoe ze een steentje kunnen bijdragen. Is dat het geval? Mooi, ga dan bij jezelf na hoe je deze persoon op weg zou kunnen helpen.

Is de reactie minder positief en merk je dat de discussie niet verder komt? Kies dan voor je eigen welzijn en sluit het netjes af. Vechten voor waar je in gelooft is belangrijk maar verlies jezelf er niet in. Als je gesprekspartner niet bereid is te luisteren naar jouw ervaring, gevoelens en/of tips is het niet erg om jezelf uit de situatie te verwijderen. 

Hopelijk kun je hiermee op weg! Heb je nog andere ideeën over hoe je deze uitspraak op een respectvolle manier kunt tackelen? Laat het ons weten!

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Over spelling en interpunctie

Vrouwengereedschap wordt onderhouden door vrijwilligers. Naast het bijhouden van deze website en social media kanalen, hebben wij allen ook een full-time baan. Daarom kan het voorkomen dat er hier en daar spellings- of interpunctiefouten in onze tekst staan. En dat vinden wij helemaal niet erg! Zolang onze stukken leesbaar zijn en de boodschap duidelijk is, maken wij ons geen zorgen over een foutje. Hopelijk jij ook niet ;)