10x Hormoonvrije voorbehoedsmiddelen (een guide)

Qua anticonceptie zijn er zo veel verschillende mogelijkheden. De pil, de Nuvaring, de patch, het spiraaltje … Toen ik echter op zoek ging naar een anticonceptiemethode zonder hormonen, had ik het idee dat mijn waaier aan opties opeens wel heel erg klein was geworden.

Steeds meer vrouwen kiezen op dit moment voor een hormoonvrije manier. Waar de pil vroeger een symbool van feminisme en autonomie was, beginnen we ons nu steeds meer bewust te worden van de risico’s die eraan vasthangen. Voor de pil is er zeker een tijd en plaats waarin het prima werkt voor sommige vrouwen. Maar iedereen is anders. Wat voor je vriendin fantastisch werkt, vind jij misschien vreselijk. En waar jij nu baat bij hebt, is over een paar jaar misschien toch niet meer zo ideaal. Vandaar is het goed om te weten welke opties er zijn. Zo kan je op elk moment van gedachten veranderen. Dat is empowering! Ikzelf wilde ervaren hoe het was om zonder die synthetische hormonen door het leven te gaan en begon mijn zoektocht.


Wat zijn je opties

Hier zet ik vijf natuurlijke wijzes op een rijtje. Enkele voordelen hebben al deze niet-hormonale methoden alvast in common. Buiten het koperspiraaltje, dat kan zorgen voor pijnlijkere maandstonden, hebben deze methodes geen bijwerkingen, omdat ze geen hormonen bevatten. Je kan in theorie ook meteen zwanger worden als je stopt, moest je dat willen. Hieronder lees je de ins en outs van elke optie.

Barrièremethoden

De naam zegt het zelf al; deze anticonceptiemethoden vormen een barrière zodat sperma niet in de baarmoeder terechtkomt. Voorbeelden zijn het pessarium, diafragma, condooms, maar ook het koperspiraaltje

Als het idee van een spiraaltje jou aanspreekt, maar je geen hormonen wil, is de koperspiraal wellicht iets voor jou. Deze spiraal kan je voor vijf tot tien jaar beschermen. Het koperspiraaltje is T-vormig met een koperdraad eromheen gewikkeld. Het voorkomt zwangerschap door de zaadcellen aan te tasten. De spiraal moet worden ingebracht door de dokter of gynaecoloog en kost zo’n 70 euro. Jammer genoeg zorgt het koperspiraaltje vaak voor hevigere maandstonden, in het bijzonder in de eerste maanden. Opgelet, de koperspiraal beschermt ook niet tegen soa’s.

Van alle natuurlijke methoden spant het condoom toch telkens de kroon. Dit elastische hoesje, meestal gemaakt van latex, beschermt namelijk zowel tegen zwangerschap als soa’s. Het vangt sperma op en zorgt er zo voor dat je niet zwanger wordt. Bij perfect gebruik is het 98 % effectief en met menselijke foutjes is dat 82 %. Handig is dat je niet naar de huisarts moet en dat condooms op veel plekken te koop zijn. Bovendien moet je er enkel aan denken als je seks gaat hebben (je moet ze dan wel weer bij de hand hebben). Condooms kunnen soms helpen om te snel klaarkomen te voorkomen.

Natuurlijk zijn er ook nadelen aan verbonden. Als je het condoom niet goed gebruikt, bestaat er kans op scheuren, lekken of afglijden. Om het condoom om te doen of eraf te halen, moet je je vrijpartij onderbreken en het kan voor minder gevoel zorgen.

Als je het over condooms hebt, stel je je waarschijnlijk het mannencondoom voor. Maar wist je dat er ook een vrouwencondoom is? Deze zijn 95 % effectief en scheuren minder snel dan mannencondooms. Het vrouwencondoom breng je in in de vagina. Hierdoor kan het sperma niet in de baarmoeder terechtkomen. Het ziet eruit als een zakje met 2 buigzame ringen. De kleine ring stop je in de vagina. De grotere ring blijft aan de buitenkant van de vagina, tegen de schaamlippen. Wanneer je het eruit wil halen, draai je de ring aan de buitenkant een kwartslag en trek je het condoom voorzichtig eruit. Zorg dat je elke keer dat je seks hebt een nieuwe condoom gebruikt – en check de houdbaarheidsdatum!

Net zoals de mannelijke variant, zorgt het vrouwencondoom voor bescherming tegen zowel soa’s als zwangerschap. Je hebt geen doktersvoorschrift ervoor nodig en kan gewoon naar de drogist om het te kopen. Het is wel relatief duurder: je betaalt zo’n twee euro meer dan voor een gewone condoom. Ook kan je dit condoom zien zitten aan de buitenkant van de vagina; dit vindt niet iedereen even mooi.

Wat wel handig is, is dat je het vrouwencondoom al voor het vrijen in kan doen. Je hoeft dus niet te stoppen tijdens de seks. Erna kan je het ook nog even laten zitten alvorens het te verwijderen. Als je ongesteld bent, helpt het om de flow in toom te houden tijdens de seks. Voor mensen met een latex-allergie is het vrouwencondoom een handige optie: het wordt gemaakt van zacht nitril en dit maakt het sterker, maar ook dunner dan latex. Het neemt jouw lichaamstemperatuur over en voelt dus toch net iets lekkerder dan de standaard mannencondoom. Ten slotte, als je als vrouw* seks hebt met mannen, ben je niet afhankelijk van hen qua anticonceptie. Wat willen we nog meer?

Het pessarium, ook wel diafragma of cervixkapje genoemd, is een siliconen kapje of ring met een flexibele rand die de baarmoederhals afsluit. Het verhindert zo dat er zaadcellen in de baarmoeder komen. Je plaatst het pessarium zelf in je vagina elke keer voordat je seks hebt, samen met een zaaddodende gel (spermicide). De gel is nodig om de spermacellen die toch voorbij het pessarium zouden komen, te doden. Je brengt dit middel aan op het kapje kort voordat je seks wilt hebben. Na de seks moet het minimum zes uur in je vagina blijven zitten, zodat de zaadcellen niet meer actief zijn wanneer je het verwijdert. Afhankelijk hoe voorzichtig je het gebruikt, is het 84 tot 91 procent effectief. Qua betrouwbaarheid maakt of je het juist hebt ingebracht een groot verschil. Hoe comfortabeler je bent met je eigen lichaam, hoe beter dus. Het inbrengen en verwijderen van het pessarium is even wennen en vergt wat oefening. Let erop dat het goed zit, zodat je volledig beschermd bent! Wel belangrijk: in tegenstelling tot het (vrouwen)condoom beschermt het pessarium niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen.

Het pessarium of diafragma kost tussen € 30-60, afhankelijk van welk merk je kiest. Caya en Femcap zijn de populairste merken en voor beiden hoef je niet naar de huisarts. Elk kapje heeft een slightly andere vorm en een andere gebruiksaanwijzing: waar je de spermicide aanbrengt, hoe lang je het voor de seks kan inbrengen, hoe lang het minstens in de vagina moet blijven en hoe lang het maximum kan blijven zitten. Lees altijd de gebruiksaanwijzing! Belangrijk is ook om glijmiddel op waterbasis te gebruiken. Andere glijmiddelen kunnen het kapje aantasten. Een laatste dingetje is dat je het kapje niet op alle dagen van je menstruatie gebruiken, enkel als er nog maar een klein beetje bloedverlies is.

Het pessarium en diafragma waren een lange tijd niet erg gebruikelijk meer, maar intussen zijn ze weer in opmars. Vooral in Brazilië stijgt de populariteit weer heel erg! Net zoals het vrouwencondoom, kan je het op voorhand inbrengen en hoef je het vrijen niet te onderbreken. Nadien kan je het laten zitten en hoef je niet meteen naar de badkamer te rennen. Je hebt geen doktersvoorschrift nodig; je kan verschillende merken in de apotheek of online vinden. Eenmaal ééntje uitgekozen, kan je die een à twee jaar gebruiken.

Wat belangrijk is, is om een goede spermicide uit te kiezen. Ga voor een biologisch merk dat je niet weerhoudt van aan orale seks te doen indien je dat zou willen. ContraGel Green bijvoorbeeld, is een goede optie. In plaats van de zaadcellen op chemische wijze te ‘doden’, verlaagt de gel de ph-waarde in de vagina. Het gevolg van de verlaagde ph-waarde is dat de spermacellen zich niet meer kunnen bewegen. Ze worden dus inactief gemaakt. De gel zorgt als het ware voor een mechanische barrière tussen het pessarium en de baarmoedermond. Kijk telkens naar de ingrediënten van je spermicide en probeer het zo natuurlijk mogelijk te houden. Zo heb je minder kans op een urineweginfectie!

FERTILITY AWARENESS METHODS

Fertility Awareness Methods (ook wel Natural Family Planning genoemd) is een methode gebaseerd op de kennis van je eigen menstruele cyclus. De bedoeling is om te weten wanneer je vruchtbaar hebt, zodat je op dat moment geen seks hebt of condooms gebruikt. Tijdens alle andere dagen van je cyclus kan je, in een ideale situatie, seks hebben zonder condoom. Er zijn verschillende manieren om je vruchtbaarheid te bepalen: de kalender-, temperatuur- en de baarmoederhalsslijmmethode zijn de drie belangrijksten en worden vaak in combinatie met elkaar gebruikt. Vroeger werden deze methodes afgeraden en zeer onbetrouwbaar afgeschilderd. De laatste jaren is er echter een opmars van vrouwen die hun seksualiteit in eigen handen willen nemen. Zo worden er ook apps en devices ontwikkeld die je helpen bij het checken van je vruchtbaarheid. Tegenwoordig zijn FAM even effectief als hormonale en barrièremethoden, indien het consistent gebruikt wordt. Wat wel heel belangrijk is om te weten, is dat deze methodes weer niet beschermen tegen soa’s. Indien je seks hebt met een nieuwe partner, is het altijd verstandig om een condoom te gebruiken!

FAM zijn erg gebruiksvriendelijk en makkelijk. Sommige manieren kunnen gratis zijn. Een voordeel is dat je door middel van deze methodes je eigen lichaam beter leert kennen. Als jij in touch bent met de signalen die je hormonen je geven, kan je ook vaak vroeger opmerken als er iets misgaat. Als je zwanger wil worden, helpen FAM natuurlijk ook. Aangezien deze methodes je hormonen niet beïnvloeden en geen bijwerkingen hebben, heb je ook geen kans op een verminderde of delayed vruchtbaarheid. Na het gebruik van de pil of een andere hormonale methode moet je ongeveer twee à drie maanden wachten vooraleer je terug een normale cyclus hebt en zwanger kan worden. Bij sommige vrouwen kan dit langer duren, afhankelijk van je body chemistry, lifestyle en hoe je cyclus was voor je aan de anticonceptie begon. Voordat je hele lichaam terug in balans is, ook je gut of je huid bijvoorbeeld (want daar heeft de pil ook invloed op), kan het soms tot twee jaar duren.

De naam zegt het zelf; hierbij houd je je menstruele cyclus bij op de kalender. In de week waarin je ovuleert, heb je geen seks of gebruik je condooms. Deze methode kan je vruchtbare dagen enkel voorspellen en geeft je dus geen exacte informatie. Het werkt enkel wanneer je een cyclus hebt die elke maand met de regelmaat van een klok komt, wat voor de meeste vrouwen niet het geval is. Op zichzelf is dit dus geen betrouwbare methode (het is 75 % effectief bij typical use). Maar wanneer je het met de onderstaande methoden combineert, kan het wel effectief zijn. Moest je deze methode willen gebruiken, kan je online veel manieren vinden om je vruchtbare dagen precies te berekenen en te voorspellen.

Hierbij neem je je eigen temperatuur elke ochtend meteen als je wakker wordt, met ovulatiethermometer of ‘basale’ thermometer. Zo’n basale thermometer is extra gevoelig en kan subtiele veranderingen in je lichaamstemperatuur meten. Je houdt de thermometer op z’n plaats voor vijf minuten. Doe dit voor dat je uit bed stapt, eet, drinkt, seks hebt  of ook maar op je telefoon kijkt! Je lichaamstemperatuur verandert namelijk doorheen je cyclus: wanneer je ovuleert, stijgt je temperatuur. Als je dit trackt voor een bepaalde tijd, kan je na zo’n drie maanden leren om de data te evalueren en je vruchtbaarheidspatroon te bepalen. Dan weet je op welke dagen je seks kan hebben en op welke dagen je een condoom gebruikt of geen seks hebt. Na de stijging van je temperatuur bij de ovulatie, moet je ongeveer drie dagen wachten. Daarna beginnen de ‘veilige’ dagen, tot de nieuwe stijging bij de volgende ovulatie.

Je moet deze methode minstens drie maanden beoefenen voordat je erop kan vertrouwen als een veilig voorbehoedsmiddel. De temperatuurmethode is het meest betrouwbaar in combinatie met de Billings-methode; samen kunnen ze 98% effectief zijn. Alleen gebruik is de temperatuurmethode ongeveer 75% effectief. Stress, een gebrek aan slaap, roken, alcohol, een jet lag en ziekte zijn allemaal factoren die je temperatuur kunnen beïnvloeden. Zelfs een elektrisch dekentje kan hier een mess van maken! Het is dus belangrijk dat je deze extra factoren mee opschrijft bij het tracken van je temperatuur en je cyclus.

Hierbij check je je baarmoederhalsslijm (ook wel vaginale afscheiding genoemd) elke dag. Je volgt veranderingen in de hoeveelheid, kleur en textuur. De hormonen die je menstruele cyclus bepalen, zorgen er ook voor dat je baarmoederhalsslijm produceert. Dit slijm zorgt voor de afsluiting van de baarmoeder wanneer je niet vruchtbaar bent en zorgt voor makkelijkere toegang rond je eisprong of ovulatie. Voornamelijk rond je ovulatie verandert de hoeveelheid, textuur en kleur van je afscheiding dus. De eerste dagen na je menstruatie heb je meestal weinig afscheiding. Wanneer estrogeen begint te stijgen, krijg je een soort troebel, wit of crèmekleurig slijm. Als ovulatie nadert, krijg je meer afscheiding en wordt deze ook helder, kleverig en uitrekbaar, zoals eiwit. Dit betekent dat je vruchtbaar bent. Dit is vaak een verrassing als je van de pil afkomt; als je hormonale anticonceptie gebruikt, heb je namelijk niet zo’n afscheiding. Na de ovulatie krijg je weer witte, troebele afscheiding of bijna niets.

Je checkt je vaginale afscheiding op drie manieren: vegen met een stukje toiletpapier, in je onderbroek kijken of twee (schone!) vingers in je vagina naar binnen brengen. Dan check je de kleur en textuur checken. Om de consistentie te checken, kan je het het beste tussen je twee vingers wrijven en dan je vingers van elkaar weg bewegen, om te checken hoezeer het slijm uitrekt. Bij je ovulatie is je afscheiding glibberig en zal het uitrekken. Dit zijn je vruchtbare dagen. Na ongeveer vier dagen zal je weer minder afscheiding hebben. Hier beginnen je ‘veilige’ dagen. Deze eindigen drie dagen voor de eerste signalen van glibberige afscheiding. Je moet dus je cyclus kennen vooraleer je deze methode kan vertrouwen. Je kan niet pas stoppen met seks te hebben of een condoom gebruiken op de dag dat je opmerkt dat je vruchtbaar bent. Tijdens je menstruatie wordt het in het algemeen afgeraden seks te hebben, omdat bloed het voorkomen van je baarmoederhalsslijm kan beïnvloeden. Zeker als je een korte cyclus hebt, is het veiliger dan geen seks te hebben. Als je een lange cyclus hebt, zijn er meestal een paar veilige dagen tussen de menstruatie en de ovulatie. Ook hier geldt: leer je lichaam kennen en wacht een paar maanden tot je patronen herkent.

De check up doe je elke dag en dan schrijf je het op; je houdt steeds de veranderingen bij. Na drie maanden kan je al een patroon zien. Als je net begint, is het handig om minstens voor een maand seks met condoom te hebben; seks kan je afscheiding beïnvloeden. Zo heeft sperma een hogere pH waarde dan de normale pH balans in de vagina: 7.1 tot 8 tegenover 3.5 tot 4.5. Tijdens de ovulatie valt de pH balans in je vagina tussen 7 en 14, zodat sperma makkelijker door kan komen. Als de pH waarde in je vagina verstoord wordt, kan je sneller last krijgen van bacteriële vaginose of schimmelinfectie, wat vervolgens je afscheiding beïnvloedt. Als sperma zich mengt met je afscheiding, kan die er ook weer anders uitzien. Daarnaast kunnen borstvoeding, een operatie van de baarmoederhals, het gebruik van vaginale douches of glijmiddel, vaginitis en soa’s je slijm beïnvloeden. Sommige mensen produceren hoe dan ook niet veel afscheiding; voor hen is deze methode geen goede match.

De Billings-methode kan zeer effectief zijn: tot 97 % succes als je een regelmatige cyclus hebt. Bij een grote Chinese studie werd deze methode zelfs als 99,5 % betrouwbaar bevonden. (De methode wordt zelfs aanbevolen door de Chinese regering!) Als je echter onregelmatige menstruaties hebt of vaak last hebt van vaginale infecties, is dit geen betrouwbare methode. Ook als je net bent bevallen of als je net een morning after-pil hebt gebruikt, is deze methode niet aan te raden.

Een voordeel van deze methode is dat anticonceptie een gedeelde verantwoordelijkheid kan worden; jullie kunnen beiden een check up doen! Oftewel, hoe anticonceptie je juist zin kan geven in seks …

Als je met hormonale conceptie stopt, kan het even duren vooraleer je lichaam weer in balans is. Sommige vrouwen hebben al na twee tot drie maanden een regelmatige cyclus, bij andere duurt het ‘ontpillen’ langer. Tijdens deze periode zullen de FAM je niet voldoende beschermen, aangezien zij uitgaan van een regelmatige cyclus. Wat je kan doen, is al wel beginnen met het tracken van je vruchtbaarheid en ondertussen bijvoorbeeld (vrouwen)condooms gebruiken. Het leren begrijpen van je eigen lichaam zal je ook helpen met alle symptomen te herkennen in de aftermath van het gebruik van hormonale anticonceptie. Zo weet je dus wat er in je lichaam gebeurt en wat je nodig hebt; hoe je het beste voor jezelf kan zorgen met gezonde voeding, genoeg slaap en vooral ook self-love!

Als je verschillende Fertility Awareness Methods combineert, kan dit heel betrouwbaar zijn. Maar fouten maken is natuurlijk menselijk. Daarom is er de laatste tijd een enorme boom in de ontwikkeling van apps en devices om ons een handje te helpen.

FERTILITY trackers

Hello nieuwe technologie om je vruchtbaarheid te voorspellen! De meeste apps of apparaten gebruiken een combinatie van de drie bovengenoemde FAM.

Daysy is een op dit moment erg populaire vruchtbaarheidsmeter. Je gebruikt dit apparaatje om elke ochtend je temperatuur te meten en je menstruatiedagen in te geven. Daysy evalueert vervolgens je gegevens en voor de komende 24 uur en berekent of je vruchtbaar bent of niet, aangegeven in rood (vruchtbaar) of groen (niet). De tracker houdt ook rekening met ‘tussenin’-dagen rond de vruchtbare dagen. Op deze dagen kan vruchtbaarheid niet met alle zekerheid worden uitgesloten. Dit wordt aangegeven met de kleur geel. De gegevens worden gesynchroniseerd naar de app, waar je meer details over je cyclus kan bekijken. De tracker zorgt voor een handig overzicht van alle gegevens en het is mooi vormgegeven. Daysy is gecertificeerd en ontwikkeld als medisch product, wat lang niet geldt voor alle apps en trackers. Daar hangt wel een prijskaartje aan vast: € 299. Je kan deze meter rond de zeven jaar lang gebruiken.

Daysy wordt omschreven als een hulpmiddel van FAM; nadat de gegevens bepaald zijn, beslist de gebruiker zelf wat ze ermee doet. Uit studies komt deze tracker als 99,4 % correct in het beoordelen van wel of niet vruchtbaar. Je moet dan natuurlijk wel rekening houden met je vruchtbare en onvruchtbare dagen en bijvoorbeeld condooms gebruiken of geen seks hebben als je vruchtbaar bent.

Ook als je cyclus niet super regelmatig is, kan je Daysy prima gebruiken. De tracker kan cycli tussen 19 en 40 dagen lang analyseren. Je krijgt dan wel meer rode of gele dagen dan vrouwen met een regelmatige cyclus en ovulatie. Vele vrouwen vinden Daysy echter handig om te weten wanneer ze wel ovuleren, aangezien dat anders soms lastig te bepalen is bij bijvoorbeeld een PCOS diagnose. Enkel als je cycli extreem variëren (één cyclus van 30 dagen, de volgende 60, dan weer 35, enzovoort), is Daysy niet aan te raden.

De Ladycomp is een fertility monitor, vergelijkbaar met Daysy. Ladycomp gaat echter al jaren mee (underground). Ook met deze vruchtbaarheidsmeter meet je elke ochtend je lichaamstemperatuur. Het apparaat slaat vervolgens je gegevens op zodat je een inzicht krijgt in je cyclus. Afhankelijk van of je vruchtbaar bent of niet, gaat er een groen (niet vruchtbaar), geel (leerfase) of rood (vruchtbaar) lichtje knipperen.

Ook de Ladycomp is 99,3 % correct in het voorspellen van de (on)vruchtbare dagen. Je hebt het standaardmodel voor € 345 en de computer gaat tien tot twintig jaar mee.

Natural Cycles is de enige gecertificeerde anticonceptie-app. Je gebruikt deze app in combinatie met de temperatuurmethode: je meet elke ochtend je temperatuur. Je kan hiervoor best investeren in een speciale thermometer met twee cijfers achter de komma, zodat je nauwkeurig kan meten. Net zoals de fertility monitors berekent de app welke dagen je vruchtbaar bent (rood) en welke niet (groen). In de app geef je aan wanneer je seks hebt, wanneer je ongesteld bent en ook wanneer je bijvoorbeeld ziek bent. Hoe meer informatie je invoert, hoe beter Natural Cycles je cyclus kan bepalen en hoe meer groene dagen je krijgt. Ook deze app is 99 % effectief bij perfect gebruik. Volgens het bedrijf is dat in de realiteit ongeveer 93 % , aangezien er vaak geen condoom wordt gebruikt op de rode dagen.

Natural Cycles kost € 8,99 per maand en je kan het een maand gratis proberen. Je kan ook één keer € 64, 99 betalen en dan krijg je een thermometer erbij.

Naast Natural Cycles zijn er meerdere apps waarop je je cyclus kan tracken. Deze zijn echter niet erkend als anticonceptie.

Belangrijk is om op je vruchtbare dagen altijd een andere vorm van anticonceptie te gebruiken, of te onthouden!

En wat dan met de beroemde pull out? Die valt niet aan te raden. De pull out oftewel coitus interruptus methode is wanneer een man zijn penis terugtrekt uit de vagina voor hij klaarkomt. Fun fact: ongeveer 35 miljoen koppels over de hele wereld gebruiken deze methode. Wil dat zeggen dat het werkt? Als het altijd correct gedaan wordt, is er 94 % effectiviteit. Indien niet correct gedaan, is dat maar 73 %. En bij deze methode is er toch heel veel ruimte voor menselijke foutjes… De man moet extreem veel ervaring en lichaamscontrole hebben, en bovendien jouw vertrouwen. Als vrouw is het praktisch onmogelijk in te schatten wanneer onze partner precies klaarkomt en ervoor te zorgen dat hij voor dat moment terugtrekt. Met deze methode geven we dus de touwtjes uit handen. Daarnaast kan zwangerschap voorkomen als voorvocht of sperma toch in de vagina belandt. Over of voorvocht zwangerschap kan veroorzaken, zijn de wetenschappers nog niet uit, maar dat risico neem je liever niet. Bovendien ben je niet beschermd tegen soa’s als je voor deze methode kiest!

Welke methode past bij jou?

Hoe weet je nou welk voorbehoedsmiddel bij jou past? Je keuze zal afhangen van een mix van factoren: wat je prettig vindt, wat bij je levensstijl past, of je er elke dag aan wil denken of niet, de beschikbaarheid … Wat voor je vriendin werkt, werkt misschien niet voor jou. En wat vandaag voor jou werkt, werkt over een jaar misschien niet meer: jouw preferences zullen over tijd ook veranderen. Het is belangrijk steeds met jezelf en je lichaam in te checken: past dit wel bij mij? Wat vind ik belangrijk, handig en prettig? Hoe beter je geïnformeerd bent, hoe beter je een keuze kan maken waarbij jij baat hebt.

Ook het kostenplaatje telt natuurlijk mee in je beslissing. Check even of je je voorbehoedsmiddel van keuze vergoed kan krijgen! Onder de 21 krijg je je anticonceptie namelijk vergoed uit de basisverzekering. Als je ouder bent dan 21, kan je bij sommige zorgverzekeraars een aanvullende verzekering nemen die de kosten van (vrouwen)condooms en het koperspiraaltje dekt. Dit kan je op voorhand best even uitzoeken met je zorgverzekeraar.

Uiteindelijk kan elke methode falen, maar als je verschillende manieren combineert, heb je een kleinere kans om zwanger te worden. Het gebruik van condooms is altijd aan te raden, aangezien ze het verspreiden van een soa kunnen voorkomen. (Ben je niet zeker van je eigen status of die van je partner, of heb je seks met een nieuwe partner, dan is dit extra belangrijk!)

Spreekt een bepaalde methode je aan, spreek dan als je kan met je dokter erover, doe je onderzoek en snijd het onderwerp aan met een eventuele partner. Vragen stellen is het allerbelangrijkste. Twijfel er dus niet aan om op onderzoek uit te gaan. Gaandeweg leer je je lichaam ook heel goed kennen! En don’t settle for less: ben je niet zeker of niet helemaal overtuigd? Luistert je dokter niet naar wat je wil? Probeer je iets en is het niet wat je had verwacht? Krijg je vervelende bijwerkingen? Dan is het tijd te veranderen! Jouw health is goud waard!

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Over spelling en interpunctie

Vrouwengereedschap wordt onderhouden door vrijwilligers. Naast het bijhouden van deze website en social media kanalen, hebben wij allen ook een full-time baan. Daarom kan het voorkomen dat er hier en daar spellings- of interpunctiefouten in onze tekst staan. En dat vinden wij helemaal niet erg! Zolang onze stukken leesbaar zijn en de boodschap duidelijk is, maken wij ons geen zorgen over een foutje. Hopelijk jij ook niet ;)