Masturbatie taboe? Nee hoor, self care!

Terwijl we geen genoeg krijgen van sex talk, blijft masturbatie vaak nog taboe. Jammer eigenlijk als je bedenkt dat het niet alleen normaal is, maar ook heel veel voordelen heeft. Beter slapen, meer bloeddoorstroming, minder stress… Ondertussen leer je je eigen lichaam kennen en zorg je voor jezelf. “Die self care is een daad van activisme”, vertelt Tine Van De Looverbosch, een experte op het gebied van seksspeeltjes, masturbatie en sex education. Tine en ik leerden elkaar jaren geleden kennen in België. Toen ik vernam dat ze nu onder andere als FunParty hostess werkt, werd ik erg nieuwsgierig. Tine wordt bij vrouwen thuis over de vloer gevraagd om seksspeeltjes te verkopen en de groep bij te leren over hun lichaam en seksualiteit. Mij leek het heel interessant haar te vragen hoe dat past bij haar feministische waarden. Voor Vrouwengereedschap vertelt ze wat ze intussen heeft geleerd.

Een empowering baan

Als ik Tine vraag hoe ze met dit werk in contact is gekomen, vertelt ze: “Mijn beste vriendin was eerst van plan om dit te doen en ik ben naar een demonstratie gegaan bij haar thuis. Ik was enorm nieuwsgierig. Het werd al snel duidelijk dat dit echt iets voor mij was. Taboes doorbreken, mensen op hun gemak stellen, empowerment… helemaal mijn ding!” Bovendien zijn alle producten die ze verkoopt ethisch verantwoord, vertelt ze. Alle speeltjes zijn geproduceerd in Frankrijk en zijn vegan: zo bestaat de fetish collectie uit vegan leer. De betrokkenheid van het bedrijf zit in meer aspecten. Tine: “Het is grotendeels een bedrijf van vrouwen voor vrouwen! Het empowerment is dus een tweerichtingsverkeer.” Ze was dan ook snel verkocht: “Ik heb mijn huidige bazin aangesproken en ben meteen begonnen!”

Zo’n avond is een interactief gebeuren. “Ik ga erheen met een heleboel speeltjes, wellness producten en glijmiddelen en leg deze rustig uit. Een groot deel van de avond bestaat gewoonweg uit met elkaar praten op een open manier.” Op voorhand informeert Tine zich over de seksuele oriëntatie van de gasten, zodat ze haar onderwerpen daarop kan afstemmen. “Mijn doel is om iedereen op zijn of haar gemak te stellen, een fijne sfeer te creëren, en iets mee te geven dat het perspectief op seksualiteit van deze mensen verbreedt. Ik zeg graag tegen vrouwen dat ze hun plezier gerust wat serieuzer mogen nemen.”

Tine krijgt altijd erg positieve reacties en veel vrouwen verbazen zich over wat ze leren op zo’n avond. “Vaak hoor ik ook dat het veel minder ongemakkelijk was dan ze dachten. Mensen zijn in het algemeen heel geïnteresseerd en nieuwsgierig. We maken allemaal gebruik van de open sfeer om alle taboes van tafel te vegen!” aldus Tine.

 

De clitoris is een volledig orgaan

Naar eigen zeggen heeft Tine zoveel geleerd dat ze niet weet waar te beginnen. “De belangrijkste en meest uitgebreide kennis die ik heb opgedaan, gaat over de clitoris. Een volledig orgaan in het vrouwelijk lichaam waaraan geen enkele aandacht wordt besteed tijdens de lessen seksuele opvoeding. Zolang we maar weten hoe we niet zwanger moeten worden en geen ziektes moeten krijgen. Ook heel belangrijk natuurlijk, maar zeker niet het enige dat telt bij seks.” Vrouwen krijgen bijvoorbeeld ook een erectie (ze noem dit een sherection) en wat voorvocht in ons slipje is bijlange niet genoeg om klaar te zijn voor penetratie, legt ze uit.

Jezelf op seksueel vlak eerst zetten

Masturberen is belangrijke tijd doorbrengen met jezelf. “Het is jezelf in de watten leggen, luisteren naar je lichaam en je behoeften. Ontspanning, en hopelijk een orgasme. Vooral voor vrouwen is het belangrijk om jezelf te ontdekken, en te leren wat je leuk vindt. De maatschappij is erg heteronormatief en gericht op het genot van de man. Het is praktisch vanzelfsprekend dat het orgasme van de man het verloop en het eindpunt van een vrijpartij bepaalt. En ook al hebben wij als vrouwen een orgaan dat volledig toegewijd is aan genot, wordt er bijzonder weinig aandacht aan besteed.” Masturbatie is dus een vorm van jezelf verzorgen en jezelf op seksueel vlak even op de eerste plaats te zetten. Je leert je lichaam kennen en leert er beter naar te luisteren. Dat is trouwens heel handig in een relatie. Als je weet wat je wil, heb je alleen nog de moed nodig om te communiceren wat je wil en wat jou opwindt.

Plezier is ons recht als vrouw

“Vrouwen moeten niet enkel nee, maar ook ja kunnen zeggen. Seksspeeltjes zijn daarvoor een mooi begin. Bovendien is het empowering om onafhankelijk te zijn. Er is niets fijner dan jezelf van je eigen genot voorzien”, vertelt Tine. Haar feministische waarden zie je terugkomen tijdens de hele avond. “Op elke party voer ik veel gesprekken over onder andere consent en het belang van voorspel. Het is belangrijk om een veilige plek te creëren waar onbesproken onderwerpen besproken worden. Een plek waar we niet hoeven te voldoen aan de normen die ons worden opgelegd. Vrouwen hoeven heus niet alles leuk te vinden, altijd zin te hebben of geen belang te hechten aan voorspel. Ieder lichaam is anders en elke vrouw is anders. Ik doe mijn best om de groepen ervan bewust te maken dat plezier hun glorieus recht is.”

Self care is een daad van activisme

Audre Lorde zei het ook al: “Caring for myself is not self-indulgence, it is self-preservation, and that is an act of political warfare.” Als we voor onszelf zorgen, zeggen we tegen de hele wereld dat we ertoe doen. Bovendien moeten we eerst voor onszelf zorgen voordat we voor anderen kunnen zorgen. Zoals Tine uitlegt, in een samenleving die elke dag op onze productiviteit rekent, is elke daad van onszelf op de eerste plaats te zetten een activistische daad. “Het kan als een soort protest voelen tegen de druk die ons wordt opgelegd om te presteren, een bijdrage te leveren en ons elke dag te bewijzen. Daarbij is het als vrouw jammer genoeg nog steeds een vorm van rebellie om ons eigen genot serieus te nemen.”

Hoe begin je eraan?

Tine raadt aan om uitgebreid op zoek te durven gaan naar wat jij leuk vindt en wat jou prikkelt. Niet iedereen is bijvoorbeeld visueel ingesteld of raakt opgewonden van porno. “Zo masturbeer ik het liefst met goede muziek. Bekijk het moment van je zelfbevrediging ook als een verwenmomentje. Zorg dat je je goed voelt in de ruimte, de kleren die je wel of niet draagt.” Een belangrijke stap is om erachter te komen van wat voor stimulatie je houdt. Voor clitoraal plezier raadt Tine de Volta aan, een vibrator die je op verschillende manieren uitwendig kan gebruiken en waarmee je specifieke plekken kan ontdekken. De Tiger is dan weer perfect voor penetratie. “Flexibel, een aangename maat en een heel goede motor.” Vrouwen die er nog niet helemaal uit zijn kunnen best met de Amorino beginnen. “Deze stimuleert je volledige clitoris en kan je ook nog inbrengen als je dit wenst. Maar als je echt wil leren: boek mij voor een party!”

Wat ik vooral ga onthouden, is dat wij vrouwen het ook verdienen om te genieten! Een dagelijks verwenmoment voor jezelf inbouwen is sowieso broodnodig, of dat nu even lekker koken, een boek lezen, heerlijk nietsdoen of masturbatie is. Niet alleen fijn voor jezelf, maar een manier om te zeggen dat jij ook belangrijk bent.

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Over spelling en interpunctie

Vrouwengereedschap wordt onderhouden door vrijwilligers. Naast het bijhouden van deze website en social media kanalen, hebben wij allen ook een full-time baan. Daarom kan het voorkomen dat er hier en daar spellings- of interpunctiefouten in onze tekst staan. En dat vinden wij helemaal niet erg! Zolang onze stukken leesbaar zijn en de boodschap duidelijk is, maken wij ons geen zorgen over een foutje. Hopelijk jij ook niet ;)