Jouw antwoord op: ‘niet alle mannen zijn toxic’

Je bent in gesprek met iemand. De andere persoon zegt iets wat echt niet kan, maar het overvalt je zo erg, dat je niet weet hoe of wat je moet reageren. Je laat het voorbij gaan, maar uren later denk je nog steeds: had ik maar … gezegd. 

Het overkomt de beste van ons. Maar hoe fijn zou het zijn als jij voortaan wel je antwoord klaar hebt en voor jezelf en/of anderen kunt opkomen? Daar gaan wij jou bij helpen! Regelmatig kiezen we een veel voorkomende uitspraak rondom onderwerpen als seksisme en racisme om jou te helpen met het vormen van een antwoord. Zo sta je in een discussie nooit meer met je mond vol tanden.

De volgende in deze serie:

‘Niet alle mannen zijn toxic’

Het is donderdagnacht, 2 uur en ik krijg een appje van mijn collega: ‘’Lilly! Ik heb je advies nodig. Ik had net een discussie met mijn vriend over toxic masculinity. Ik probeerde uit te leggen wat het is, maar hij zegt dat ik zijn gevoelens pijn doe door alle mannen over één kam te scheren en zegt dat hij en al zijn vrienden niet zo zijn. Hoe leg ik dit uit?’’

Elke feminist is wel bekend met het defensieve antwoord ‘’niet alle mannen zijn zo’’. Omdat we weten dat inderdaad niet alle mannen zo zijn, is het soms moeilijk om een antwoord te geven dat duidelijk maakt wat we met een term als ‘toxic masculinity’ bedoelen. Gelukkig hebben wij weer een antwoord voor je klaar staan.

Dit kun je doen

In jouw eerstvolgende discussie over toxic masculinity en ‘niet alle mannen’ kun jij nu dit zeggen:

 

  1. Vertel hem dat toxic masculinity misschien niet over hem persoonlijk gaat, maar juist over de heersende cultuur waarin toxic masculinity wordt geaccepteerd. Door mannen over een kam te scheren, houden wij als feministen onze onderdrukkers een spiegel voor. Deze spiegel laat eigenlijk zien hoe de wereld voor ons als vrouwen en femmes werkt, want ook wij worden constant over een kam geschoren. Vrouwen zijn mooi, feminine, sexy, dun, zorgzaam, niet ambitieus, niet boos, stil, etc. Wij moeten constant met deze assumpties omgaan en deze spiegel laat hen daar eens mee dealen.

     

  2. Leg uit dat het doel hiervan juist is om hem oncomfortabel te laten voelen – dan gebeurt er namelijk iets. Vraag aan hem waarom deze statement deze gevoelens bij hem losmaakt. Vraag daarna of hij, in plaats van de zin te verwerpen, wil kijken naar de aspecten in zijn leven waarin de cultuur waarin hij is opgegroeid en die een grote invloed op hem heeft gehad, nog steeds de kop opsteekt. Wat kan hij in die momenten doen om een betere feminist/bondgenoot te zijn?

    Bijvoorbeeld: misschien noemt hij vrouwen nooit meer een slet, maar naar welke vrouwonvriendelijke muziek luistert hij nog? Gaat hij gesprekken aan met zijn vrienden wanneer deze seksistische opmerkingen maken? Gaat hij die gesprekken met vreemden aan? Kijkt hij alleen naar films die door mannen voor mannen gemaakt zijn? Toxic masculinity is overal.

     

  3. Als je dan nog energie hebt, kun je ook tegen hem zeggen dat zijn reactie logisch is. Je wilt geen negatieve dingen horen over iets waarmee jij je identificeert (man zijn in dit geval). Toen ik voor het eerst de zin ‘’alle witte mensen zijn racist’’ hoorde, schrok ik ook en wilde ik gelijk uitleggen dat ik niet zo was. Uiteindelijk ben ik echter gaan nadenken over waarom niet-witte mensen zoiets zouden zeggen. Ik heb met mijn oncomfortabele gevoelens gezeten, research gedaan en kwam tot te conclusie: het gaat hier om een heersende cultuur, een systeem. Het gaat vaak niet om de dingen die je doet, maar juist om de soort dingen die je (onbewust) laat gebeuren. Zo ook met toxic masculinity. Daarnaast gaat het juist niet om JOU, hij als individu is irrelevant hier. Au! het gaat om het grotere systeem waar mannen over het algemeen meer van profiteren dan vrouwen en femmes (en witte mensen meer dan poc, etc).

Het liefst leidt dit natuurlijk tot een open en eerlijk gesprek en zal je discussiepartner willen weten hoe ze hun perspectief kunnen veranderen. Is dat het geval? Mooi, ga dan bij jezelf na hoe je deze persoon op weg zou kunnen helpen.

Is de reactie minder positief en merk je dat de discussie niet verder komt? Kies dan voor je eigen welzijn en sluit het netjes af. Vechten voor waar je in gelooft is belangrijk, maar verlies jezelf er niet in. Als je gesprekspartner niet bereid is te luisteren naar jouw ervaring, gevoelens en/of tips is het niet erg om jezelf uit de situatie te verwijderen.

Hopelijk kun je hiermee op weg! Heb je nog andere ideeën over hoe je deze uitspraak op een respectvolle manier kunt tackelen? Laat het ons weten!

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Over spelling en interpunctie

Vrouwengereedschap wordt onderhouden door vrijwilligers. Naast het bijhouden van deze website en social media kanalen, hebben wij allen ook een full-time baan. Daarom kan het voorkomen dat er hier en daar spellings- of interpunctiefouten in onze tekst staan. En dat vinden wij helemaal niet erg! Zolang onze stukken leesbaar zijn en de boodschap duidelijk is, maken wij ons geen zorgen over een foutje. Hopelijk jij ook niet ;)