Jouw antwoord op: ‘Vrouwen kunnen niet seksistisch zijn’.

Je bent in gesprek met iemand. De andere persoon zegt iets wat echt niet kan maar het overvalt je zo erg, dat je niet weet hoe of wat je moet reageren. Je laat het voorbij gaan maar uren later denk je nog steeds ‘Had ik maar … gezegd’. 

Het overkomt de beste van ons. Maar hoe fijn zou het zijn als jij voortaan wel je antwoord klaar hebt en voor jezelf en of anderen kunt opkomen? Daar ga ik jou bij helpen! Elke week kies ik een veel voorkomende uitspraak rondom onderwerpen als seksisme en racisme en help ik jou bij het vormen van jouw antwoorden. 

De volgende in deze serie: “Vrouwen kunnen niet seksistisch zijn”.

Fout. Iedereen kan seksistisch zijn. Waarschijnlijk is deze gedachte ontstaan omdat veel van het seksisme dat we zien en bespreken, gericht is naar vrouwen. En je kunt niet het slachtoffer en de dader zijn, toch? Zeker wel! 

Vrouwen kunnen zeer seksistisch gedrag vertonen richting andere vrouwen en mannen. Dit noemen we ook wel ‘geïnternaliseerd seksisme’. Eigenlijk is het vergelijkbaar met seksisme dat mannen kunnen vertonen. Alleen komt het nu van ‘ons eigen soort’. Waarom vrouwen dit doen? Ze willen the patriarchy beschermen en daarmee hun eigen positie. Dus als mannen vinden dat alle vrouwen thuis achter het aanrecht horen, dan vinden zij dat ook! Alles zodat mannen hen als ‘goede vrouwen’ zien. Gehoorzaam, degelijk en in de keuken.

Dit kun je doen

Dus, de eerstvolgende keer dat jouw beste vriendin zegt dat een ‘echte vrouw’ liever voor de kinderen zorgt dan dat ze werkt, kun je het volgende doen:

  1. Bespreek met haar wie bepaalt of iemand een ‘echte vrouw’ is. Dit is ook een goed moment om uit te leggen dat elke vrouw zelf moet mogen kiezen hoe ze (bijvoorbeeld) haar leven inricht en dat dit niet afdoet aan hoe veel procent vrouw zij is.
  2. Vraag aan haar of ze doorheeft dat dit behoorlijk seksistisch is. Als ze vraagt waarom, kun je vertellen wat ‘geïnternaliseerd seksisme’ is.
  3. Bespreek hoe jullie er, op jullie eigen manier, voor kunnen zorgen dat vrouwen niet veroordeeld worden op basis van bepaalde keuzes.

Het liefst leidt dit natuurlijk tot een open en eerlijk gesprek en zal de welwillende persoon willen weten hoe ze een steentje kunnen bijdragen. Is dat het geval? Mooi, ga dan bij jezelf na hoe je deze persoon op weg zou kunnen helpen.
Is de reactie minder positief en merk je dat de discussie niet verder komt? Kies dan voor je eigen welzijn en sluit het netjes af. Vechten voor waar je in gelooft is belangrijk maar verlies jezelf er niet in. Als je gesprekspartner niet bereid is te luisteren naar jouw ervaring, gevoelens en/of tips is het niet erg om jezelf uit de situatie te verwijderen.

Hopelijk kun je hiermee op weg! Heb je nog andere ideeën over hoe je deze uitspraak op een respectvolle manier kunt tackelen? Laat het ons weten!

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Over spelling en interpunctie

Vrouwengereedschap wordt onderhouden door vrijwilligers. Naast het bijhouden van deze website en social media kanalen, hebben wij allen ook een full-time baan. Daarom kan het voorkomen dat er hier en daar spellings- of interpunctiefouten in onze tekst staan. En dat vinden wij helemaal niet erg! Zolang onze stukken leesbaar zijn en de boodschap duidelijk is, maken wij ons geen zorgen over een foutje. Hopelijk jij ook niet ;)