Seksuele intimidatie op de werkvloer? Dit kun je doen

Je bent afgestudeerd en met veel moed en positieve energie neem je de eerste stap in je gloednieuwe carrière. Maar dan gebeurt het: jouw ‘supposed to be’ mentor/collega/baas maakt een rare seksueel getinte beweging. Alle positiviteit verdwijnt en de moed zakt langzaam weg.
Velen van ons hebben dit meegemaakt of maken dit nog steeds mee. Ik was afgestudeerd en ging in een mannenwereld aan de slag (zo heb ik dat uiteraard tijdens mijn studie nooit gezien). Mannen en vrouwen zijn gelijk werd ons verteld, totdat een mannelijke collega een grap maakt over vrouwen en parkeren. Een tweede opmerking ging over mijn haar – of ik mijn hand in het stopcontact had gedaan omdat ik krullen heb – en daarna kwam de ene opmerking na de andere. Het werd me duidelijk dat op de afdeling – of zeg rustig unit van 35 man – er geen plek was voor een vrouw, ook niet anno nu. Ik was een alien, een buitenaards wezen met een exotisch uiterlijk. Waar men ook graag aan wilde zitten, ook al was ik daar niet van gediend.

Volgens TNO/Movisie ervaren jaarlijks 134.000 mensen in Nederland ongewenste seksuele aandacht op het werk. 53% van alle vrouwen hebben te maken (gehad) met niet-lichamelijke seksuele intimidatie, terwijl 40% te maken heeft (had) met ongewenst lichamelijk contact. (Bron: TNO,Movisie en Slachtofferhulp)

Seksueel overschrijdend gedrag kan zich in allerlei situaties voordoen, op zowel verbale als non-verbale manier. Veel organisaties zijn geneigd zulke situaties in de doofpot te stoppen. Werkgevers zijn eigenlijk verplicht om alle vormen van seksuele intimidatie te voorkomen. Toch weet men vaak niet waar ze moeten beginnen en/of hoe ze de situatie moeten aanpakken. 

Wat doe je als je in deze nare situatie belandt? Zelf heb ik er lang mee gelopen. Ik had het gevoel dat het mijn schuld was en daarom klopte ik niet aan bij mijn baas. Toen ik eindelijk mijn verhaal deed bij Human Resources, ging alles mis. Het ene moment krijg je complimenten over je prestaties en het andere moment word je niet meer aangekeken en werk je vanuit huis omdat alles awkward is . 

Bij veel vrouwen bestaat er de angst om hun baan kwijt te raken of niet serieus genomen te worden. Helaas is dit vaak ook de realiteit. Want zelfs al geef je het aan, er wordt niet altijd iets aan gedaan. Indien je alle moed bij elkaar geraapt hebt en inziet dat seksuele intimidatie nooit jouw schuld is, kun je zo actie ondernemen:

Praat erover

Het is heel moeilijk, maar het is zo fijn om in ieder geval bij één persoon je verhaal te doen. Je maakt het hele proces dan niet alleen mee en kunt met iemand sparren die ervan op de hoogte is of uithuilen als het niet mee zit.

Informeer naar de vertrouwenspersoon in de organisatie

Als het moeilijk is om iemand te vinden die je echt vertrouwt op de werkvloer, dan kan een vertrouwenspersoon wellicht helpen. Vaak worden er binnen bedrijven vertrouwenspersonen aangewezen bij wie je jouw verhaal kwijt kunt. Zij kunnen je ook doorverwijzen naar de juiste persoon binnen de organisatie of uitleggen welke rechten je hebt en welke procedure er gestart kan worden. In overleg met jou, kunnen zij je dan helpen deze stappen binnen de organisatie te nemen.

Ga naar Slachtofferhulp

Slachtofferhulp kan veel hulp bieden. Ze zijn een luisterend oor, maar kunnen je ook helpen legale stappen te ondernemen. Elk geval van seksuele intimidatie is anders, maar Slachtofferhulp heeft al veel gezien. Ze kunnen je daarom helpen met advies dat op jouw situatie toegespitst is.

Praat met je Huisarts

Seksuele intimidatie kan leiden tot psychische pijn. Angst, wantrouwen en schaamte bijvoorbeeld. Daarnaast kun je ook fysieke klachten krijgen zoals slaapproblemen, hoofd- en buikpijn, maagklachten of psychosomatische klachten. De huisarts kan een luisterend oor bieden en je goed op weg helpen met deze klachten. Je kunt bijvoorbeeld baat hebben bij kalmerings- of slaapmedicatie in deze stressvolle periode. Daarnaast kan een huisarts je ook doorverwijzen naar een geschikte psycholoog.

Ontmoet lotgenoten

Op verschillende online en offline fora kun je terecht om met andere slachtoffers te praten. Zelf ontmoette ik mijn lotgenoot toen ik naar een meldpunt ging. We keken elkaar aan en we deelden meteen een diepe zucht. Erover praten helpt, vooral als diegene in een soortgelijke situatie zit of zat.

Zorg voor jezelf

Na een ingrijpende situatie zijn we vaak geneigd om een introverte houding aan te nemen. Dan gaan we bijvoorbeeld minder dingen buiten de deur doen of minder goed voor onszelf zorgen. Dit kan klein beginnen –  ‘Ik was morgen mijn haar wel’ – maar kan escaleren tot een houding waarin je niet meer om jezelf geeft.

Bij mij was dit voornamelijk in mijn gedrag en uiterlijk goed te zien. Alles wat mij in mijn ogen mooi maakte en waar ik trots op was, wilde ik verbergen. Na 6 maanden therapie zag ik pas verandering: ik ging naar een spa, nam een massage en deed mijn haar. Ik was mezelf al die tijd kwijt en dit gebeurt vaker. Blijf dus goed voor jezelf zorgen en geef jezelf de aandacht die je verdient. Wees lief voor jezelf!

Vraag om Professionele hulp

Door seksuele intimidatie op de werkvloer kun je veel van jezelf verliezen. Dit kan impact hebben op je carrière, maar ook je persoonlijke leven. Soms heb je professionele hulp nodig om jezelf weer terug te vinden en om jouw trauma te verwerken. Ondanks dat we vaak zelf iets willen oplossen, is om professionele hulp vragen helemaal niet erg en vaak hard nodig! Indien je psychische klachten ondervindt, kun je dit bij de huisarts aangeven en word je doorverwezen naar een instantie. Vaak zijn er enorme wachtlijsten die tot 3 maanden kunnen duren, hou hier rekening mee.    

Iedereen ervaart therapie op een andere manier. Zelf had ik baat bij de steun die het me gaf, heb ik geleerd om beter mijn grenzen te herkennen en aan te geven, kan ik weer voor mezelf opkomen en was het nodig om te horen dat het niet mijn schuld was.

Welke van deze stappen het beste is, ligt helemaal aan jou. Elke vrouw is anders en elk geval van seksuele intimidatie is ook anders. Sommige vrouwen willen een legaal proces starten, anderen willen het liever privé verwerken. Er is geen ‘juiste’ manier van omgaan met seksuele intimidatie! Kies in deze situatie altijd voor jezelf en onderga stappen die jou goed laten voelen. Je hebt het recht om voor jezelf te kiezen en weet: het is nooit jouw schuld.

Share this post

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Over spelling en interpunctie

Vrouwengereedschap wordt onderhouden door vrijwilligers. Naast het bijhouden van deze website en social media kanalen, hebben wij allen ook een full-time baan. Daarom kan het voorkomen dat er hier en daar spellings- of interpunctiefouten in onze tekst staan. En dat vinden wij helemaal niet erg! Zolang onze stukken leesbaar zijn en de boodschap duidelijk is, maken wij ons geen zorgen over een foutje. Hopelijk jij ook niet ;)